Λαζάνια με σπανάκι και τυριά

78

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό φύλλα τρυφερού σπανακιού
  • 1 πακέτο λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
  • 400 γρ. φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι + 1 φλ. τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
  • 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο  + επιπλέον για άλειμμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο
  • 4 κοφτές κουταλιές αλεύρι
  • 3 φλ. γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, ζεσταίνετε σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα τα κρεμμυδάκια, σε μέτρια φωτιά, να μαραθούν.
  2. Προσθέτετε το σπανάκι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει, να πιει όλο το νερό του και να στεγνώσει.
  3. Ανακατεύετε μέσα τον άνηθο και το αδειάζετε σε σουρωτήρι για να κρυώσει και να στεγνώσει εντελώς.
  4. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ την αναρή, προσθέτετε τα αβγά, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε.
  5. Ύστερα, προσθέτετε μέσα το κρύο σπανάκι και τα ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Για την μπεσαμέλ

  1. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι και αλάτι.
  2. Το ανακατεύετε καλά και όταν αφρίσει, ρίχνετε μέσα λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας με δύναμη.
  3. Συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά το μίγμα μέχρι να δέσει σε μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το μοσχοκάρυδο.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα ταψί που να χωράει 6 λαζάνια σε μια στρώση.
  5. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ (το 1/3 περίπου) στον πάτο του, ύστερα στρώνετε μια στρώση λαζάνια.
  6. Βάζετε από πάνω το 1/3 περίπου του μίγματος του σπανακιού και το σκεπάζετε με άλλη μια στρώση λαζάνια.
  7. Συνεχίζετε με μια ακόμη στρώση σπανάκι (το μισό του υπόλοιπου), μια ακόμη στρώση λαζάνια και τελειώνετε με σπανάκι και λαζάνια.
  8. Περιχύνετε τα λαζάνια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και σκορπάτε από πάνω το τριμμένο πεκορίνο ή το κεφαλοτύρι.
  9. Σκορπάτε στην επιφάνεια τις 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  10. Ψήνετε τα λαζάνια για ½ ώρα στο φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
  11. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τουλάχιστον 15-20 λεπτά, πριν τα σερβίρετε.

Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.