Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Το ερωτηματολόγιο που πωλείται για πολλές χιλιάδες λίρες! Ποιος το συμπλήρωσε

Μπορεί να είναι ένα απλό ερωτηματολόγιο αλλά το γεγονός ότι απάντησε σε αυτό ο Όσακρ Ουάιλντ εκτινάσσει στα ύψη την τιμή του!

Σε δημοπρασία στο διαδίκτυο βγάζει ο οίκος Sotheby’s ένα ερωτηματολόγιο με 39 προσωπικές απαντήσεις του Όσκαρ Ουάιλντ όταν ήταν 20 χρονών και φοιτούσε στην Οξφόρδη.

Στο δισέλιδο ντοκουμέντο του 1877 – συμβολή του στο άλμπουμ «Mental Photographs» – ο Ιρλανδός ποιητής δηλώνει ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα, λουλούδι, εποχή, δέντρο, άρωμα, πετράδι, μικρό όνομα, ποιητής, μουσικός, ζωγράφος, μεταξύ άλλων. Στην τελευταία ερώτηση, «Ποιος είναι ο στόχος στη ζωή σας;» απαντά: «Φήμη ή ακόμη και κακοφημία». Και υπογράφει με το πλήρες όνομά του: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde.

«Οι απαντήσεις του είναι ακριβώς αυτές που θα περίμενε κανείς από αυτόν τον θαρραλέο διανοούμενο νεαρό συγγραφέα, ο οποίος ήταν ακόμη στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής του αλλά ήδη βίωνε την πρώτη γεύση της φήμης», σχολίασε ο Δρ. Φίλιπ Έρινγκτον από του Sotheby’s.

Κάποιες από τις πνευματώδεις απαντήσεις του είναι: «Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Να διαβάζω τα δικά μου σονέτα». «Ποια πλευρά του χαρακτήρα θαυμάζετε περισσότερο σε μια γυναίκα; Η δύναμη να γίνει είτε μια Κλεοπάτρα είτε μια Αγία Αικατερίνη». «Ποιο είναι το όνειρό σας; Να κουρευτώ».

Το άλμπουμ προερχόταν από τη συλλογή του ηθοποιού Στίβεν Μπέρκοφ, αφοσιωμένου θαυμαστή του Ουάιλντ. Δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της «Summer Miscellany sale of Books and Manuscripts» του Sotheby’s – πωλήθηκε αντί 47.880 λιρών Αγγλίας –, μαζί με μια σειρά άλλων πρώτων εκδόσεων έργων του Ουάιλντ που και αυτές προέρχονταν από τη συλλογή του Μπέρκοφ.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.