Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Τέσσερα βασικά επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για χαμηλότερα πλεονάσματα

5


Τα επιχειρήματα βάσει των οποίων εκφράσει την πεποίθησή του ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε:

Πρώτον για ταχύτερο ΑΕΠ από αυτό που αρχικά αναμενόταν και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που κοινοποίησε ο κ. Χρ. Μεγάλου της Πειραιώς τα στοιχεία για ανάπτυξη 2,2-2,3% το 2019 έναντι 2% που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στο χαμηλό και σταθερά διατηρήσιμο κόστος δανεισμού.

Τρίτον, στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, η οποία έχει μειώσει επίσης το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Τεταρτον, στην προσδοκία με βάση την απόφαση του Eurogroup του προηγούμενου Δεκεμβρίου να αλλάξουν χρήση τα κέρδη ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα αιτήματα έχουν τεθεί ήδη σε όλα τα επίπεδα, τεχνοκρατικά και πολιτικά. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί να υπάρξουν θετικά νέα και στο θέμα των οίκων αξιολόγησης σε λίγη ώρα, υπονοώντας τις ανακοινώσεις της Fitch.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε εν συντομία τις εκτιμήσεις του για το 2020. Ειδικότερα, το 2020 η ελληνική οικονομία:

θα έχει διπλάσιο ΑΕΠ απ’ αυτό της Ε.Ε.,

οφείλει να αυξήσει τις επενδύσεις να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης,

θα πρέπει επίσης να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού και

θα πρέπει να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και

να υπάρχει συμφωνία για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης “πως παρά τα καλά λόγια που ακούσαμε δεν εφησυχάζουμε. Χρειάζεται ένταση προσπαθειών, σοβαρότητα, μετριοπάθεια και ισχυρή βούληση για να πετύχει η χώρα ισχυρή και διατηρήσιμη μεγένθυση”.

Πηγή: capital.gr

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More