Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

T-90M: Γίνεται ακόμα πιο θανατηφόρο το αναβαθμισμένο ρωσικό άρμα μάχης

Με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του τεθωρακισμένου άρματος μάχης νέας γενιάς Armata να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως επενδύει στο αναβαθμισμένο άρμα μάχης T-90M Proryv, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμα έως και μεσοπρόθεσμα τις επιχειρησιακές ανάγκες των τεθωρακισμένων της δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Μόσχα επιθυμεί να αναβαθμίσει τα άρματα μάχης T-90 στην πιο σύγχρονη έκδοση, ενώ παράλληλα επιδιώκει να τα εξοπλίσει με προηγμένες ικανότητες, καθώς ανακοίνωσε ότι το πρώτο πρωτότυπο άρμα μάχης T-90M Proryv είναι εξοπλισμένο με ένα πρόσθετο οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα στόχευσης, το οποίο θα δοκιμαστεί σε μια σειρά σύντομα στρατιωτικές ασκήσεις.

Ειδικότερα, πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είπε στο TASS ότι: «Κατά τη διάρκεια του διεθνούς forum Army-2021, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το κύριο άρμα μάχης T-90M Proryv, που ήταν εξοπλισμένο ένα καινούριο οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα over-the-horizon και θα δοκιμαστεί σύντομα στο πεδίο, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Η απόφαση για το ενδεχόμενο σειριακής παραγωγής του νέου αναβαθμισμένου μοντέλου θα ληφθεί από την απόδοση του πρωτότυπου στις στρατιωτικές δοκιμές». Υπενθυμίζεται ότι το άρμα μάχης T-90M Proryv-3 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του άρματος μάχης T-90 και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά δημοσίως το 2017. Η πρώτη παρτίδα αυτών των εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης T-90M παραδόθηκε στα ρωσικά στρατεύματα την άνοιξη του 2020.

H προσθήκη συστήματος «over-the-horizon»

Η διαφορά των αναβαθμισμένων μοντέλων έγκειται στο ότι το T-90M διαθέτει ενισχυμένη προστασία θωράκισης, χάρη στο σύστημα Relikt, γεγονός που του επιτρέπει να αναχαιτίζει εχθρικές απειλές και να μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα εχθρικών βλημάτων με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας για την προσβολή – διείσδυση της θωράκισής του.

Επιπρόσθετα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τανκ είναι η ικανότητα ανταλλαγής πληροφοριών μέσω διαδικτύου με άλλα άρματα μάχης, ενώ επίσης διαθέτει νέο πυργίσκο με πολλαπλά στρώματα οπλισμού, χώρο χώρος αποθήκευσης τροποποιημένων πυρομαχικών, ο οποίος τοποθετείται έξω από τον θάλαμο μάχης και τέλος έχει το στόχαστρο 2Α82, που χρησιμοποιείται στο τεθωρακισμένο άρμα μάχης νέας γενιάς Armata. Αν ληφθεί υπόψη και η προσθήκη ηλεκτρο-οπτικού συστήματος στόχευσης «over-the-horizon» που θα παρέχει τρομερή εμβέλεια πλήγματος, καθίσταται σαφές ότι αυξηθούν και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρησιακές λειτουργίες και η αποτελεσματικότητα του Τ-90Μ Proryv-3 στο πεδίο της μάχης.

onalert.gr

loading...