Η καθημερινή σου ενημέρωση!

STM500: Η Τουρκία ξεκινάει την παραγωγή του εθνικού «μίνι-υποβρυχίου»

Η τουρκική αμυντική εταιρεία STM ανακοίνωσε στις 26 Ιουνίου 2022 ότι ξεκίνησε την κατασκευή του υποβρυχίου «STM500» 500 τόνων.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών (ή SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, μοιράστηκε επίσης την έναρξη της κατασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ορόσημο για την κατασκευή ενός υποβρυχίου με εξ’ολοκλήρου εθνικά μέσα.

«Το STM500 έχει σχεδιαστεί για χρήση τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και σε ρηχά νερά. Θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένα και σύγχρονα συστήματα πολέμου που περιλαμβάνουν εξοπλισμό για την κάλυψη τακτικών απαιτήσεων όπως αναγνώριση και επιτήρηση, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και ανθυποβρυχιακός πόλεμος».

Τον Νοέμβριο του 2021, ανακοινώθηκε ότι η κατασκευή του υποβρυχίου STM500 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2022. Στελέχη της STM αποκάλυψαν ότι η κατασκευή του «Μικρού Υποβρυχίου» θα διαρκέσει 48 μήνες, με το πλήρες έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 72 μήνες.

Ο Γενικός Διευθυντής της STM, Ozgur Guleryuz, αναφέρθηκε στις υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες του υποβρυχίου, λέγοντας:

«Ως η πρώτη εταιρεία μηχανικών στην Τουρκία ικανή να κατασκευάσει και να εκσυγχρονίσει υποβρύχια, φτάσαμε σε άλλο ένα ιστορικό ορόσημο. Είμαστε περήφανοι που ξεκινήσαμε την παραγωγή του υποβρυχίου STM500, έργο της εθνικής μας μηχανικής. Συγχαίρω όλους τους υπαλλήλους μου που συνέβαλαν στο υποβρύχιο STM500, το οποίο έχει υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες.»

Τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου
Το STM500 είναι ένα πετρελαιοηλεκτρικό επιθετικό υποβρύχιο ρηχών νερών που αναπτύχθηκε από την STM. Θα έχει συνολικό μήκος 42 μέτρα και εκτόπισμα 540 τόνων, ενώ θα διαθέτει αυτονομία άνω των 4000 ναυτικών μιλίων. Η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 18 ατόμων, συν μία ομάδα Ειδικών Δυνάμεων έξι ατόμων. Έχει αντοχή 30 ημερών συνεχούς υπηρεσίας και μπορεί να φτάσει σε βάθη άνω των 250 μέτρων. Είναι εξοπλισμένο με τέσσερις σωλήνες, καθένας από τους οποίους είναι φορτωμένος με μια διαφορετική ποικιλία από οκτώ σύγχρονες τορπίλες ή κατευθυνόμενους πυραύλους.

Εκτός από τις παραδοσιακές υποβρύχιες επιχειρήσεις, το μίνι-υποβρύχιο STM500 έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διεξάγει επιχειρήσεις σε ρηχά νερά. Θα πραγματοποιήσει επίσης επιχειρήσεις UXV, οι οποίες θα συνεπάγονται την ανάπτυξη μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων όταν είναι απαραίτητο.

onalert.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.