Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Σταϊκούρας: Υποχρεωτική μείωση 40% των ενοικίων και τον Σεπτέμβριο

Ποιους κλάδους αφορά το μέτρο – Τι είπε ο Σταϊκούρας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Παρατείνεται κατά ένα μήνα το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων για τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

O υπουργός, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων θα συνεχιστεί, όσο διαρκεί η πανδημία, τόσο σε υποχρεωτική όσο και σε εθελοντική μορφή.

Το «κούρεμα» των ενοικίων σε υποχρεωτική βάση για τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση της πανδημίας του κοροναϊού θα ισχύσει και τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται να θεσπιστεί η διαδικασία για τη μείωση των ενοικίων σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα αφορά τις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων και εξετάζεται για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για μείωση ενοικίων οι ιδιοκτήτες να κερδίζουν επιστροφή φόρου.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεωτικά θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια και τον Σεπτέμβριο δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν.

Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν φέτος με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων.

Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται και αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι:

  • Τα αναδρομικά θα καταβληθούν σύντομα στους συνταξιούχους και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στη ΔΕΘ
  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες είναι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο θα εξεταστεί εάν θα ισχύσει και για το 2021.
  • Εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα δοθούν πάνω 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν.
loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.