Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Self test: Από την Τετάρτη στα φαρμακεία – Τι κάνουμε εάν βγει θετικό

Self test: Ποιες ομάδες θα έχουν προτεραιότητα.

Από την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου τα φαρμακεία της χώρας θα θωρακιστούν με τα self test και πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούν να τα παραλάβουν αρχικά μαθητές και καθηγητές Λυκείου και έπειτα οι πολίτες 18 έως 67 ετών.

Από την Παρασκευή 9 Απριλίου θα μπορούν να λάβουν οι γονείς των μαθητών αλλά και οι εκπαιδευτικοί τα τεστ με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Μαζί με την αγορά των τεστ οι πολίτες θα λαμβάνουν και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Κοντοζαμάνης: Ο εφοδιασμός ξεκινάει από την Τετάρτη 7 Απριλίου

«Από τις 19/3, εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης να εντάξουμε ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική μας στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων, ολοκληρώσαμε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκ τεστ και κατακυρώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου σε 5 αναδόχους την προμήθεια των πρώτων τεστ.

Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

 

«Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7/4 και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε.

Τι γίνεται αν το αποτέλεσμα βγει θετικό

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να το δηλώνουν σε σχετική πλατφόρμα. Ειδικότερα, με το ΑΜΚΑ τους θα εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα sel-testing.gov.gr.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Οταν το τεστ βγει αρνητικό

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος η μαθητής που θα πραγματοποιήσει το τεστ και θα βγει αρνητικό οφείλει να συμπληρώσει και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει την ημερομηνία του τεστ και το αρνητικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων να διενεργήσουν το τεστ, αν αυτό βγει αρνητικό τότε ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία ο μαθητής θα πρέπει να φέρει μαζί του καθ’ όλη την εβδομάδα.

Self Test: Αποκλειστικά κατ΄οίκον

«Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης

Αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας για το λιανεμπόριο

Καθώς τα self test δεν θα είναι ακόμη διαθέσιμα την ερχόμενη Δευτέρα, το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 5/4, με τα ισχύοντα σήμερα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις κλπ. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου», ανέφερε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως στην πλατφόρμα  ergasia.testing.gov.gr μπορούν να αιτηθούν δωρεάν τεστ για τον κορονοιό εργαζόμενοι επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 ατόμων.

«Τονίζεται, για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης», πρόσθεσε.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.