Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

S-500: Επιτέλους για πρώτη φορά επίσημα πλάνα από εκτόξευση των νέων πυραύλων [vid]

Μετά από τόσα χρόνια ανάπτυξης, για πρώτη φορά το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας νέας γενιάς, τους περίφημους S-500 «Prometheus», δημοσιεύοντας πλάνα από δοκιμαστική εκτόξευση των βλημάτων στο πλαίσιο άσκησης αναχαίτισης εναέριων απειλών.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, είχε γίνει γνωστό ότι οι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δοκιμές των νέων προηγμένων πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας νέας γενιάς S-500, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων να τονίζει ότι πλέον το πρόγραμμα εισέρχεται στην επόμενη φάση, δηλαδή την ένταξή τους στην υπηρεσία και την επιχειρησιακή λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας φαίνεται πως αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί για πρώτη φορά το νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας, με τους αναλυτές ήδη να εξετάζουν πλάνο προς πλάνο τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του. Ειδικότερα, οι πύραυλοι μεταφέρονται σε τροχοφόρο τύπου BAZ-69096, ενώ όπως αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι S-500 αναχαίτισαν «εχθρικό βαλλιστικό πύραυλο» στο πλαίσιο της άσκησης, ωστόσο είναι ικανοί να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν έως και δέκα βαλλιστικά υπερηχητικά βλήματα που πετούν με ταχύτητα που κυμαίνεται από περίπου 11.000 έως 16.000 μίλια την ώρα.

Δείτε βίντεο από την εκτόξευση:

Οι δυνατότητές του

Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, κατασκευάζεται από την εταιρεία Almaz-Antey Corporation η οποία κατασκευάζει επίσης τα γνωστά πυραυλικά συστήματα S-400 και S-300. Το σύστημα Prometheus έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών.

Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, γι’αυτό και ονομάζεται ως Space Defence System (SDS). Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χιλιόμετρα. ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

Ο εξοπλισμός και τα χαρακτηριστικά του

Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ σε προηγούμενες δοκιμές, λέγεται ότι έχει χτυπήσει στόχους από απόσταση 480 χιλιομέτρων

Σύμφωνα με πηγές, το S-500 χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων, όπως την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν βάρος περίπου δύο τόνων και έχουν αποτελεσματική εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα ή ακόμα τους 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις, για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ τέλος και τα οικογενειακά 9M96 και 9M100, τα οποία είναι μικρότερα και πιο ελαφριά βλήματα.

Επιπρόσθετα, ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 χρησιμοποιεί τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους. Έχει προφανώς την ικανότητα να δεσμεύει στόχους σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων και σε εμβέλεια 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει χρόνο απόκρισης μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

Με πληροφορίες από: Defence Blog

loading...