Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Πολιτικό θρίλερ με αθλήτρια της ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ στην Ολυμπιάδα του Τόκιο…

Άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητεί η 24χρονη Λευκορωσίδα αθλήτρια, Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, που αρνήθηκε την εντολή του καθεστώτος Λουκασένκο να επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα της και ζήτησε προστασία από την ιαπωνική αστυνομία. Η 24χρονη σπρίντερ «διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο και είναι ασφαλής» διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές.

Η αθλήτρια κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε δια της βίας στο αεροδρόμιο την Κυριακή επειδή είχε επικρίνει τους προπονητές της. Οι αρχές του καθεστώτος Λουκασένκο λένε ότι απομακρύνθηκε από την ομάδα «λόγω της συναισθηματικής της κατάστασης».

Τσεχία και Πολωνία έχουν ήδη προσφέρει στην αθλήτρια βίζα, ενώ η Τσιμανούσκαγια φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, ενώ ορισμένοι οργανισμοί ήταν σε επαφή μαζί της, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

Την Κυριακή, η Τσιμανούσκαγια ζήτησε αστυνομική προστασία στο αεροδρόμιο της Χανέντα, ώστε να μην χρειαστεί να επιβιβαστεί στην πτήση, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά της εάν επρόκειτο να επιστρέψει στη Λευκορωσία. Έτσι η πτήση απογειώθηκε χωρίς την ίδια.

Η σπρίντερ που επρόκειτο να αγωνιστεί στη διοργάνωση των 200μ γυναικών τη Δευτέρα, είχε διαμαρτυρηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε άλλο αγώνισμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η ομοσπονδία της έκρινε ότι ορισμένες συναθλήτριές της της δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν.

Το βίντεο προκάλεσε κριτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος Λουκασένκο, με ένα τηλεοπτικό κανάλι να κατηγορεί την αθλήτρια ότι δεν έχει «ομαδικό πνεύμα». Η Τσιμανούσκαγια κατήγγειλε επίσης ότι αξιωματούχοι μπήκαν στο δωμάτιό της και της έδωσαν μια ώρα διορία να ετοιμάσει τις βαλίτσες της προτού την «συνοδεύσουν» στο αεροδρόμιο.

«Προσπαθούν να με βγάλουν από τη χώρα χωρίς την άδειά μου», δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του Λευκορωσικού Αθλητικού Ιδρύματος Αλληλεγγύης (BSSF), μια ομάδα που υποστηρίζει αθλητές φυλακισμένους ή παραγκωνισμένους για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Μιλώντας στο BBC την Κυριακή, ο Ανατόλ Κοτάου εκ μέρους του BSSF είπε: «Φοβάται την αντιμετώπιση της οικογένειάς της στη Λευκορωσία – αυτό είναι το κύριο μέλημα για αυτήν τη στιγμή».

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες από το BBC

loading...