Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Οι 10 γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο στον κόσμο

88

Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μια από τις παρακάτω 10 γλώσσες ως μητρική.

1. Κινέζικα

Οι αριθμοί ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό…Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των φυσικών ομιλητών φτάνει σχεδόν τους 1,2 δισ φυσικούς ομιλητές, περίπου ένα δισεκατομμύριο από τους οποίους μιλούν Mandarin – αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την προέλευση τους. Τα κινέζικα είναι μια γλώσσα που μιλάει ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο!

2. Ισπανικά

Τα ισπανικά μιλιούνται περίπου από 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν θέλετε να μάθετε μια γλώσσα που σε κάθε ήπειρο μιλιέται από πληθυσμούς αυτή είναι , τα ισπανικά! Είναι η κύρια γλώσσα των περισσότερων Νότια και Κεντρική Αμερική, την Ισπανία, και μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ.

3. Αγγλικά

Αγγλικά μιλούν περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι (γηγενείς ομιλητές της αγγλικής) και μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι τη μιλούν ως δεύτερη γλώσσα. Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιτυχία της αγγλικής ως lingua franca των επιχειρήσεων, των ταξιδιών και των διεθνών σχέσεων.

4. Χίντι

Η Ινδία έχει 23 επίσημες γλώσσες, με επικεφαλής τη Χίντι / Ουρντού. Είτε είναι μια γλώσσα, ή πολλές διάλεκτοι, εξακολουθεί να είναι πολύ ανταγωνιστική. Ομιλείται κυρίως στη βόρεια Ινδία και μέρη του Πακιστάν. Η συζήτηση για το ρόλο της στην ινδική εκπαίδευση και την κοινωνία έχει γίνει θέμα: Η κυβέρνηση επιδιώκει τα Χίντι να εκτοπίσουν τα Αγγλικά στις νότιες πολιτείες της Ινδίας ως η επίσημη γλώσσα, μια στρατηγική που έχει συναντήσει αντίσταση.

5. Αραβικά

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αραβικά έχουν περίπου 250 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη περίπτωση καθώς οι αριθμοί δεν αποκαλύπτουν την σαφή εικόνα: Τα αραβικά, όπως και τα κινέζικα, είναι τόσο πολύ διαφορετικά στις αντίστοιχες διαλέκτους τους αλλά ομαδοποιούνται ως μία για λόγους ευκολίας.

6. Πορτογαλικά

Αυτή είναι μια άλλη γλώσσα η οποία οφείλει πολλά στο αποικιακό παρελθόν της. Ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα, οι Πορτογάλοι έμποροι και κατακτητές έφεραν τη γλώσσα τους στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Η διάδοση της πορτογαλικής μπορεί αρχικά να είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, αλλά μετέπειτα οι χώρες ανέπτυξαν το δικό τους ζωντανό πολιτισμό γεγονός που μεταμόρφωσε τη γλώσσα τελείως. Σήμερα, η πορτογαλική ομιλείται από 215 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Γκόα, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Γουινέα-Bisseau, το Σάο Τομέ και το Μακάο.

7. Μπενγκάλι

Σίγουρα δεν περιμένατε τα Μπενγκάλι να είναι σε αυτή τη λίστα! Οι περισσότεροι ίσως δεν τα έχετε -και δικαίως- ξανακούσει. Την μιλούν κυρίως στο Μπαγκλαντές και έχει 170 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές ,αν και ο πληθυσμός αναμένεται να διπλασιαστεί!

8. Ρωσικά

Με περίπου 170 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές, από το 2010 η ρωσική είναι η όγδοη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο. Φημίζεται για την αινιγματική γραμματική και ενδιαφέρον κυριλλικό αλφάβητο, και παραμένει μία από τις έξι γλώσσες που ομιλούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Άλλωστε σε αυτή τη γλώσσα έχουν γράψει οι σπουδαίοι… Ντοστογιέφσκι, Ναμπόκοφ, Τσέχωφ, Τολστόι και Πούσκιν.

9. Ιαπωνικά

Σχεδόν το σύνολο των 130 εκατ. ανθρώπων με μητρική γλώσσα την ιαπωνική ζουν στην Ιαπωνία – που σημαίνει ότι αυτή η γλώσσα έχει την υψηλότερη γεωγραφική συγκέντρωση σε σχέση με όλες τις άλλες γλώσσες της λίστας. Οι Ιάπωνες έχουν δύο διαφορετικά συστήματα γραφής,τα hirogana και τα katakana, αλλά κάνουν και εκτεταμένη χρήση των κινεζικών Kanji χαρακτήρων. Οι μεγαλύτερες ομάδες που ζουν έξω από την Ιαπωνία αλλά μιλούν ιαπωνικά βρίσκονται στις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία.

10. Lahnda (ή αλλιώς Punjabi)

Και όμως αυτή η γλώσσα έχει περίπου 100 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές,και παίρνει την τελευταία θέση στον κατάλογο! Αυτή η γλώσσα μιλιέται σε μεγάλες εκτάσεις της Ινδίας και του Πακιστάν. Επίσης σε Punjabi είναι γραμμένο και το 50% των τραγουδιών του Bollywood!

 

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More