Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ο Τραμπ ανακοινώνει την αναστολή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

6

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τη χρηματοδότηση για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, επιμένοντας ότι η υπηρεσία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις αποτυχίες της στην απόκριση στην κρίση του Covid-19, και κατηγορώντας την ότι προωθεί την κινεζική παραπληροφόρηση.

Σήμερα, δίνω εντολή στην κυβέρνησή μου να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ διενεργείται έρευνα για να αξιολογηθεί ο ρόλος του οργανισμού στη σοβαρή κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού, δήλωσε ο Τραμπ σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν καθήκον να επιμείνουν στην πλήρη λογοδοσία από το φορέα δημόσιας υγείας.

Ο Τραμπ ανακοινώνει την αναστολή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Υποστηρίζοντας ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δεν κατάφερε να λάβει, να εξετάσει και να μοιραστεί πληροφορίες με έγκαιρο και διαφανή τρόπο, ο πρόεδρος ανέφερε ότι η υπηρεσία κρατούσε ζωτικά στοιχεία υπό κάλυψη στο αρχικό στάδιο της πανδημίας Covid-19, φοβούμενος ότι θα προσέβαλλε τις αρχές στο Πεκίνο:

Ο ΠΟΥ δεν κατάφερε να διερευνήσει αξιόπιστες αναφορές από πηγές στο Wuhan που έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους επίσημους λογαριασμούς της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Τραμπ πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα να σταματήσει η χρηματοδότηση του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι είναι Κινεζοκεντρικός και υποσχόμενος να βάλει πολύ ισχυρή λαβή στα κεφάλαια, ενώ η διοίκηση αξιολόγησε την αντίδρασή της στην κρίση. Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος συνεισφέρων της ΠΟΥ, δίνοντας μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, αλλά ο πρόεδρος είπε ότι τώρα υπάρχουν βαθιές ανησυχίες ότι τα χρήματα έχουν πάει χαμένα.

Ο ΠΟΥ και το Πεκίνο υποστηρίζουν ότι η ανταπόκρισή τους στην πανδημία ήταν κατάλληλη και επίκαιρη, με αμφότερες να δημοσιεύουν χρονοδιαγράμματα τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις ενέργειές τους βήμα προς βήμα, ξεκινώντας στα τέλη Δεκεμβρίου. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες για συγκάλυψη, επιμένοντας ότι οι υγειονομικές αρχές συνεργάστηκαν με τη διεθνή κοινότητα από την αρχή για να κατανοήσουν και να περιορίσουν το ξέσπασμα στο Wuhan.

Απευθυνόμενος στην προηγούμενη απειλή του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεβραέσου τον προέτρεψε να μην πολιτικοποιήσει τον ιό, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει μόνο σε πολύ περισσότερες τσάντες με πτώματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του διακόπτει τη χρηματοδότηση του έθνους προς την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), κίνηση ενάντια στην οποία είχαν προειδοποίησει οι εμπειρογνώμονες, καθώς το COVID-19 εξακολουθεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Σε ομιλία του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι διενεργείται αναθεώρηση για να αξιολογηθεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς ο Τραμπ υπερασπίζεται επιθετικά τον δικό του χειρισμό του ξεσπάσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η κυβέρνηση έχει εξεταστεί για τη υποβάθμιση της απειλής του κορονοϊού και κατηγορείται για καθυστερήσεις στις δοκιμές.

Ο τόνος διέφερε επίσης από ένα από τα tweets του στο Feb. 24, αρκετές ημέρες πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν τον πρώτο θάνατο από το COVID-19.

Ο Κορονοϊός βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, έγραψε τότε ο Τραμπ. Είμαστε σε επαφή με όλους και όλες τις σχετικές χώρες. Η CDC και η World Health εργάζονται σκληρά και πολύ έξυπνα.

Ο Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ο’Νηλ για τον Εθνικό και Παγκόσμιο Νόμο για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, χαρακτήρισε την περικοπή της χρηματοδότησης προς τον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας επαίσχυντη, προειδοποιώντας ότι θα προκαλούσε θάνατο και ακόμα και ανατροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πόσο κοντόφθαλμη ήταν η στιγμή που η παγκόσμια επιχείρηση χρειαζόταν περισσότερο τώρα από ποτέ, ανέφερε ο Γκόστιν σε σειρά tweets την Τρίτη.

Σε σχόλια που παραδόθηκαν από τη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ Τεντρός Αντχάνομ Γκερέισους είπε, Πρέπει να θέσουμε σε καραντίνα την πολιτικοποίηση αυτού του ιού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να συνεργαστούμε και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει περισσότερα από 600.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα από COVID-19 και 25.575 θανάτους, τα οποία είναι και τα δυο υψηλότερα παγκοσμίως.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 125.000, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Με πληροφορίες από: Xinhua, RT

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More