Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ο Δένδιας ξεκαθαρίζει: Δεν θα επιτρέψουμε τα παιχνίδια της Τουρκίας

0 8

Ως «απόλυτη ανοησία» χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας την επιστροφή στην πολιτική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα, σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εμείς παίζουμε στην σκακιέρα του διεθνούς δικαίου. Είναι απόλυτη ανοησία να γυρίσουμε στο επίπεδο των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα», χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την κίνηση της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει»

Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τα επιχειρήματα της Τουρκίας όσον αφορά τις αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «παρότι η Τουρκία προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αποτέλεσμα παραγόντων εκτός του ελέγχου της, επιτρέψτε μου να διατηρήσω μια μικρή αμφιβολία. Εμείς θέλουμε και έχουμε ξεκάθαρη θέση: Η Τουρκία σηκώνει ένα βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στην Τουρκία δικαιούνται τη βοήθειά μας, όχι, όμως, να προσπαθεί η Τουρκία να εκβιάσει την ΕΕ με το μεταναστευτικό».

«Ετοιμάζουμε πολιτική που να επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα αφήσουμε τα παιχίνδια των Τούρκων να παίζονται στην πλάτη μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη Πομπέο και τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας αρχικά σημείωσε ότι «ουδέποτε από το 1974 μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αναφορά από Αμερικανό ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα, που ήρθε στην Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία και δεν πήγε στην Άγκυρα».

«Ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα από τον Πομπέο δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι όσα μας είπε δεν θα τηρηθούν προς εμάς» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της βόρειας Συρίας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «ο κ. Πομπέο έκανε μια ανάλυση στο ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας αλλά η ανάλυσή του ήταν ότι την Τουρκία δεν την συμφέρει γιατί η Τουρκία θα επιχειρεί κάτω απ΄τη ρωσική αεροπορία και υπάρχει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να ενωθούν με το καθεστώς της Δαμασκού και έτσι να βρεθεί με προβλήματα στο έδαφος».

Για το Κυπριακό, τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι επαινετέα. Δεν βοηθάει η Τουρκία και πολύ με αυτά που σκαρώνει. Δεν μπορεί να γίνεται χαμός γύρω γύρω και να δείχνεις σε ένα θέμα ότι είσαι πρόθυμος. Κάνουμε μια προσπάθεια με την Κύπρο, να δούμε πώς θα μας πάει».

paraskhnio.gr

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More