peiraxtiri.gr
Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Lockdown στην Πρωτοβάθμια: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα από το σπίτι

Το κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοτικών και νηπιαγωγείων και πιθανότατα παιδικών σταθμών, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε μια ακόμη προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην κατεύθυνση του κλεισίματος των σχολείων οδηγήθηκαν τελικά, παρά τις διαφωνίες, τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων οι οποίοι συνεδρίασαν μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται πως η επέκταση του lockdown και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος διευκρίνισε ότι το κλείσιμο Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα εφαρμοστεί προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα των γονέων και να επεκταθεί η τηλεργασία και όχι επειδή οι σχολικές μονάδες αποτελούν εστία υπερμετάδοσης.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα μόλις κλείσουν τα σχολεία

Στη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων η κ. Κεραμέως, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα εξειδικεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία αμέσως από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα κλείσουν.

Η διδασκαλία των παιδιών από το σπίτι θα γίνει σε δύο επίπεδα:

  • Μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που θα προβάλλεται από την ΕΡΤ. Ήδη, έχουν βιντεοσκοπηθεί 220 μαθήματα με εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών, τα οποία οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι
  • Με τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας

Διανομή τάμπλετ και λάπτοπ στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι συνολικά 91.613 τάμπλετ και λάπτοπ θα μοιραστούν για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, η ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

 Με μαζικά τεστ κορωνοϊού η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια – Λύκεια όταν επαναλειτουργήσουν

Τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη (12 Νοεμβρίου). «Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμη και στην τηλεκπαίδευση, τονίζοντας ότι θα διατεθούν λάπτοπ στα σχολεία ώστε να μοιραστούν σε μαθητές που έχουν ανάγκη. Πάνω από 40.000 έχουν διατεθεί στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τα 90.000 τον Φεβρουάριο. «Θα ζητήσω να επιταχυνθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν το lockdown θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Δεν είναι τυχαίο ότι η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλλου, μιλώντας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊού, τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι πιθανό να έχουμε μίνι lockdown αν δεν τηρούνται τα μέτρα. Ετσι, σε περίπτωση που υπάρχουν μίνι lockdown, θεωρείται δεδομένο ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά.

ΠΗΓΗ

loading...