Η καθημερινή σου ενημέρωση!

«Ξήλωμα» του νόμου Κατρούγκαλου – Ποιες διατάξεις καταργούνται μετά την απόφαση του ΣτΕ

0 7

Σαρωτικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικούς βασικούς πυλώνες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε το 2016.

Οι διατάξεις που αντικαθίστανται αφορούν άμεσα εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων των κατηγοριών.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς σταχυολόγησε στο Newpost τις διατάξεις του ασφαλιστικού που θα αντικατασταθούν με νέες ρυθμίσεις:

  • Άρθρο 8, ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύουν εφεξής για την ανταποδοτική σύνταξη.
  • Άρθρο 14, ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που θα πρέπει να γίνει από την αρχή με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Άρθρο 28, για την ανταποδοτική σύνταξη και τη σύνδεση και υπολογισμό της με τις εισφορές των μη μισθωτών.
  • Άρθρο 33, ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων όλων των ταμείων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα πρέπει να γίνει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα καθορίσει ο νέος νόμος.
  • Άρθρο 98, ως προς τις παροχές του ΕΤΕΑΕΠ και κυρίως ως προς τον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων και ως προς τις μειώσεις των επικουρικών που είχαν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ μαζί με τις κύριες και ακυρώθηκαν ουσιαστικά με την απόφαση του ΣτΕ.
  • Άρθρο 39, ως προς τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και κυρίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και του ποσοστού (σ.σ.: ή ποσού) που θα χρησιμοποιηθεί από εδώ και στο εξής σε αντιδιαστολή με τις επιβαρύνσεις που ισχύουν για τους μισθωτούς.
  • Άρθρο 39Α, ως προς τις νέες εισφορές των νέων επιστημόνων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και τη βάση υπολογισμού τους σε αντιδιαστολή με τις εισφορές των μισθωτών.
  • Άρθρο 40, ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αγρότες.
  • Άρθρο 41, ως προς το ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που θα πρέπει να καταβάλλουν από εδώ και στο εξής οι μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες.

newpost.gr

Λογια Σταρατα

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More