Η καθημερινή σου ενημέρωση!

«Κληρώνει» για το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Εύσημα και από ΗΠΑ για την κυβέρνηση

15

Με τους επιτελείς του Μαξίμου να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά ν’ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί και πάλι να έχει κάποιον κρυμμένο άσο στο μανίκι του, όπως έκανε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση των capital controls, το τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί ο πρωθυπουργός είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας.

ΔΕΘ 2019: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για επιχειρήσεις, φορολογούμενους, επενδυτές και αγορές
Το σχέδιο Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από αυτό που παρουσίασε και κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: μείωση φορολογικών βαρών, προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη, δίκαιη κατανομή του πλούτου, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Όμως, όπως έκανε και προεκλογικά, δεν πρόκειται να υποσχεθεί παρά μόνον όσα μπορεί να υλοποιήσει. Δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία που χτίζει από την αρχή και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο με την παρέμβαση Λαγκάρντ υπέρ της Αθήνας για τα πλεονάσματα όσο και από τη γενικότερη υποδοχή της οποίας τυγχάνει από τους εταίρους το σχέδιο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα. Ο κ. Ρος είχε να πει μόνο καλά λόγια για την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο κινείται ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει και τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, ενώ ενδιαφέρον έχει πως κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, επ’ ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα παραστεί σε γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Ρος με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τα «κλειδιά» για τη μείωση των φόρων
Δύο είναι πάντως τα κλειδιά που θα «ξεκλειδώσουν» τις ελαφρύνσεις που προτίθεται να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Το πρώτο είναι η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, η οποία συνδέεται άμεσα με τους στόχους για τα πλεονάσματα και το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσής τους με την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και η οποία φαίνεται πως έχει μπει πλέον δυναμικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο είναι η οριστική συμφωνία με τους θεσμούς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα να τονίζει με νόημα ότι «άλλο εξαγγελία και άλλο υλοποίηση» και πως το τοπίο σε κάθε περίπτωση θα έχει ξεκαθαριστεί έως τις αρχές Οκτωβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή – μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να προχωρήσει – έστω και σταδιακά – στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για τη μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η εξαγγελία αυτή είναι εκπεφρασμένη και ισχύει στο ακέραιο, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Πώς μεταφράζεται; Με τις μειώσεις του εταιρικού φόρου (24% αντί 28% για τα φετινά κέρδη και 20% για της επόμενης χρονιάς), του φόρου μερισμάτων από 10% στο 5%, του χαμηλού συντελεστή για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (9% έως 10.000 ευρώ), τα φορολογικά κίνητρα για την οικοδομή και την αγορά ακινήτων κτλ.

Το τι άλλο μπορεί να περιέχει το «καλάθι» της ΔΕΘ, λοιπόν, θα το μάθουμε οριστικά αύριο το βράδυ…

newsit.gr

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More