Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Β. Κορέας – ΗΠΑ – Τι βλέπουν οι στρατιωτικοί αναλυτές

0 64

Με τις εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξάνονται τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό τεστ για τις στρατιωτικές ικανότητές τους, δήλωσαν ειδικοί στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η ήδη τεταμένη κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, ενέκριναν ομόφωνα στις 5 Αυγούστου νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που μπορεί να μειώσουν τα ετήσια έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές κατά 1 δισ. δολάρια.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας θα υποβάλει ένα σχέδιο για την εκτόξευση μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων προς το Γκουάμ στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού στα μέσα Αυγούστου, μετέδωσε χθες Πέμπτη το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ, διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του KPA, φέρεται να δήλωσε πως η Στρατηγική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA) «εξετάζει σοβαρά το σχέδιο για ένα πλήγμα στο Γκουάμ μέσω ταυτόχρονης εκτόξευσης τεσσάρων μεσαίου βεληνεκούς στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων Hwasong-12».

Σύμφωνα με τον Γκιόμ, οι Hwasong-12 θα «πετάξουν 3.356,7 χλμ. για 1,065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στο νερό σε απόσταση 30 με 40 χλμ. από το Γκουάμ».

Στρατιωτικοί ειδικοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας δήλωσαν στο Sputnik πως το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ για πυραυλικά πλήγματα εναντίον του Γκουάμ θα είναι ένα σημαντικό τεστ στον πραγματικό κόσμο για τους πυραύλους της, εκτός από την κατάδειξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της.

Προηγούμενες δοκιμές πυραύλων που πραγματοποιήθηκαν από τη Βόρεια Κορέα είχαν στόχο κυρίως η τροχιά των πυραύλων να φθάσει ένα μεγάλο ύψος. Οι πύραυλοι Hwasong-12 που δοκίμασε η Βόρεια Κορέα τον Μάιο έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 4.500 χλμ. αν έχουν μια κανονική τροχιά, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Ντέιβιντ Ράιτ, υψηλόβαθμος επιστήμονας στην Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων (UCS), σε μια ανάλυση της πυραυλικής δοκιμής. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.400 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα έχει σμικρύνει με επιτυχία μια πυρηνική κεφαλή που μπορεί να προσαρμοστεί στους πυραύλους της, σύμφωνα με μια εμπιστευτική ανάλυση που ολοκληρώθηκε από την DIA, την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Washington Post.

Ωστόσο, ο εδρεύων στο Πεκίνο ειδικός πιστεύει πως η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί απλώς να καταδείξει τις δυνατότητες που έχουν οι βαλλιστικοί πύραυλοί της και δεν θα αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους που θα εκτοξευθούν εναντίον του Γκουάμ.

Πρόσθεσε πως οι κεφαλές θα προκαλέσουν μόνο ζημιές, όπως οι μετεωρίτες, αν δεν πλήξουν τον στόχο τους στο νερό και προσγειωθούν κατά λάθος στο Γκουάμ.

Παρά τη σκληρή υπόσχεσή του να απαντήσει σε οποιεσδήποτε απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών με «πυρ και οργή», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή για το εάν θα χρησιμοποιήσει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ για να αναχαιτίσει βορειοκορεατικούς πυραύλους που θα εκτοξευθούν εναντίον του Γκουάμ, ανέφερε ο Κινέζος ειδικός.

Η Υπηρεσία Αντιαεροπορικής Άμυνας των ΗΠΑ (MDA) ανέφερε πως η 11η Αντιαεροπορική Ταξιαρχία Πυροβολικού από το Φορτ Μπλις του Τέξας πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή αντιαεροπορικού πυραύλου στις 30 Ιουλίου χρησιμοποιώντας το αντιπυραυλικό σύστημα THADD (Terminal High Altitude Area Defense). Ήταν η 15ης επιτυχής αναχαίτιση σε 15 δοκιμές του οπλικού συστήματος THADD.

Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

Your email address will not be published.