Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Η σχολική εκδρομή του ’72 που εξελίχθηκε σε τραγωδία – Πνίγηκαν 21 μαθήτριες και όλη η Κρήτη βυθίστηκε στο πένθος

0 488

Φτάνοντας στην ακτή, τα παιδιά μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Έτσι, άρχισαν να κάνουν βόλτες με τα καΐκια. Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι τη σειρά της τέταρτης ομάδας. Εκείνη μοιράστηκε σε δύο ψαράδικα. Είκοσι επτά μαθήτριες στο «Δύο Γιώργηδες» και δεκατρείς μαθητές στο «Δύο αδέλφια»….

Χίλια μέτρα μακριά από την ακτή, το καΐκι με τις μαθήτριες ανατράπηκε και οι περισσότερες μαθήτριες μπλέχτηκαν στα δίχτυα του καταστρώματος. Μπλεγμένες στα δίχτυα, οι μαθήτριες, βυθίζονταν και πνίγονταν. Ήταν 13.40. Διαπιστώθηκε από το ρολόι μιας πνιγμένης μαθήτριας.

Ο κυβερνήτης του καϊκιού άρχισε να χτυπά τη σειρήνα. Γρήγορα, κατευθύνθηκε στη στεριά για να αποβιβάσει τους μαθητές. Έπειτα, έτρεξε στο ναυάγιο. Οι εικόνες ήταν αποκρουστικές. Έβγαζαν πτώματα αγκαλιασμένα. Μάλιστα, δύο αδερφές πνίγηκαν μαζί και η οικογένειά τους ξεκληρίστηκε.

Πνιγμός μαθητριών: Η αυτοθυσία μιας μαθήτριας

Μια μαθήτρια, η Παρασκευή Γλυνιαδάκη, κατάφερε να διασώσει δύο συμμαθήτριές της. Επίσης, άλλες τρεις κατάφεραν να σωθούν, διότι δεν είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα.

Πνιγμός μαθητριών: Οι σπαρακτικές στιγμές και το πένθος

Όταν μαθεύτηκε η τραγωδία στο Ρέθυμνο, οι γονείς σκορπίστηκαν στους δρόμους και αναζητούσαν τρόπο να μεταφερθούν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ άλλοι αναζητούσαν πληροφορίες.

Συνολικά, χάθηκαν 21 έφηβα κορίτσια. Η χώρα συγκλονίστηκε από την πρωτοφανή τραγωδία, ενώ τα χωριά της επαρχίας του Ρεθύμνου σκορπίστηκαν στο πένθος.

Πνιγμός μαθητριών: Οι ένοχοι

Η βάρκα «Δύο Γεώργηδες» δεν είχε άδεια μεταφοράς επιβατών. Διέθετε μόνο άδεια αλιείας. Για τον πνιγμό των 21 κοριτσιών κρίθηκε ένοχος ο λεμβούχος Ν. Κορδατζάκης. Μάλιστα, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 3 χρόνων. Αντίθετα, οι καθηγητές που συνόδευαν τα κορίτσια κρίθηκαν «ένοχοι άνευ συνειδήσεως». Στους καθηγητές επιβλήθηκε ποινή ενός έτους με αναστολή.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More