Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Η Ουκρανία ξεσκονίζει σχέδια σοβιετικών αναπνευστήρων κατά του κορονοϊού. Αποβιομηχανοποιημένη μετά από δεκαετίες καπιταλιστικής παλινόρθωσης

15

Στη χώρα που απαγορεύουν οτιδήποτε θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση, φαίνεται να επιστρέφουν σε αυτήν όταν έρχονται τα δύσκολα.

Η Ουκρανία ξεσκονίζει σχέδια αναπνευστήρων της σοβιετικής εποχής, τα οποία ξεχάστηκαν σε ένα μηχανοκίνητο στρατιωτικό εργοστάσιο για χρόνια, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή εξοπλισμού που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Απαντώντας σε επείγουσα έκκληση των νοσοκομείων προς τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy για τους αναπνευστήρες, εκπρόσωποι του κρατικού αμυντικού ομίλου Ukroboronprom, ο οποίος διαχειρίζεται την κρατική μονάδα Μπιρβίσνικ στο Κίεβο, ηγείται της πρωτοβουλίας για την Ουκρανία ώστε να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή βάσει της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή εδώ και πολύ καιρό.

Ο Υποδιευθυντής της Ukroboronprom, Μουσταφά Ναγιέμ, δήλωσε στο Reuters ότι ένας υπολογιστής με τις σχετικές τεχνικές πληροφορίες έχει εξαφανιστεί και οι μηχανικοί που σχεδίασαν τους αναπνευστήρες έχουν αποσυρθεί ή πεθάνει.

Τελικά, οι αξιωματούχοι εντόπισαν έναν άνδρα που ήξερε που φυλάσσονταν οι εκτυπώσεις για τα σχέδια στο εργοστάσιο με κιτρινωπό χαρτί. Δούλευε σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ.

Η μονάδα δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή, έτσι η Ukroboronprom θα μοιραστεί την τεχνολογία με τις ενδιαφερόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει προσφερθεί να βοηθήσει στην πιστοποίηση ενός νέου προϊόντος γρήγορα και να παρέχει εγκαταστάσεις παραγωγής, δήλωσε ο Nayyem.

Θα δώσουμε σε όλους πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα καθώς κατανοούμε ότι η κρίση είναι τώρα, δήλωσε ο Ναγιέμ.

Εάν με ρωτήσετε εάν υπάρχει μάγος που μπορεί να έρθει και να κάνει τα πάντα, θα ήθελα να πιστεύω σε αυτό, αλλά νομίζω ότι τώρα πρέπει… δεχθείτε ότι η βιομηχανία αυτής της χώρας έχει αφεθεί να πεθάνει εδώ και δεκαετίες.

ΔΎΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΊ
Πριν από περίπου 20 χρόνια περίπου 6.000 άνθρωποι εργάζονταν στο εργοστάσιο του Μπιρβίσνικ, παράγοντας υλικό που περιλαμβάνει συστήματα ραντάρ για υποβρύχια. Επίσης, είχαν και ένα βοηθητικό σύστημα εξαερισμού που χρησιμοποιούνταν κάποτε για τη θεραπεία σοβιετικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Η μείωση της ζήτησης από τη λήξη της Σοβιετικής Ένωσης και η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης έχουν ωθήσει το εργοστάσιο σε πτώχευση.

Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή διευθυντή και των φρουρών ασφαλείας. Το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση διακόπηκαν πριν πέντε χρόνια. Ο γύψος στους τοίχους ραγίζει και τα παλιά μηχανήματα είναι καλυμμένα με σκόνη.

Η τελευταία μεγάλη κυβερνητική παραγγελία για αναπνευστήρες ήρθε το 2008, ανέφερε στο Reuters ο Εκτελεστικός Διευθυντής της μονάδας, Βιτάλι Χοντζίτσκι. Το εργοστάσιο χρησιμοποίησε τραπεζικό δάνειο για την παραγωγή τους, αλλά τα χρήματα της κυβέρνησης δεν έφτασαν και το εργοστάσιο δεν αποκατέστησε ποτέ τα έξοδά του.

Το 2011, κατατέθηκε υπόθεση πτώχευσης, πάγωσαν τραπεζικοί λογαριασμοί και όλα σταμάτησαν, είπε ο Khodzitsky, τρέμοντας από το κρύο μέσα στο εργοστάσιο.

Για πληθυσμό περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο υφυπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 1.117 αναπνευστήρες έτοιμοι για ασθενείς με κορονοϊό.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προμηθευτούν περισσότερες αναπνευστικές συσκευές που μπορούν να φυσήξουν αέρα και οξυγόνο στους πνεύμονες. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη φροντίδα των ατόμων με πνευμονική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι μία από τις επιπλοκές που υφίστανται οι ασθενείς με σοβαρή COVID- 19, η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού έχει ανέλθει σε 480 στην Ουκρανία, με έντεκα θανάτους. Η χώρα είναι μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης και οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία είναι ένα κλάσμα των δυτικών ομοτίμων της.

Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι το σύστημα υγείας της Ουκρανίας δεν είναι έτοιμο γι’ αυτό, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ίλια Γιμέτς.

Με πληροφορίες από: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-ukraine-ventilator/ukraine-dusts-off-soviet-era-ventilator-designs-to-help-fight-coronavirus-idUSKBN21H1JA?fbclid=IwAR3dNxynz8wsTF1j4XrwOHI6X4A0PhRFbZuLyp1nCvsBPHjU_YIzZIPOI9o

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.