Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Η Αθήνα που θέλουμε. Μια πόλη καθαρή, ασφαλή και φιλόξενη για όλους.

0 14

Της Άννας Ροκοφύλλου*

«Ο ήλιος σκάει μέσα μας κι εμείς κρατάμε την παλάμη στο στόμα έντρομοι», είχε πει κάποτε ο Ελύτης. Πόσο δίκιο είχε. Μόνο με θέληση, αποφασιστικότητα και στοχευμένο σχέδιο αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Έχω αφιερωθεί εδώ και χρόνια στην Αυτοδιοίκηση γιατί αγαπώ την πόλη μου την Αθήνα. Με εμπνέει. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης σου δίνει τη δυνατότητα να δράσεις σε πραγματικό χρόνο. Μάχομαι διαχρονικά για το αυτονόητο. Για μια ανθρώπινη πόλη. Μια πόλη που κοινωνικοποιεί. Μια πόλη που εμπνέει τη δημιουργία. Μια πόλη που αξίζει να ζεις.

Η εγκατάλειψη δεν μας αξίζει.

Συνομιλώντας με κατοίκους στις καθημερινές μου επισκέψεις μου σε συνοικίες της Αθήνας είναι έντονο το γενικό αίσθημα της εγκατάλειψης. Οι αριθμοί αποτυπώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Περισσότερα από 1.400 υπολογίζεται πως είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια σε όλη την Αθήνα. κλειστά καταστήματα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους περιοχών όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και τα Εξάρχεια ξεπερνούν το 40% του συνόλου. Ιδιαίτερα στα Εξάρχεια 35.000 απελπισμένοι κάτοικοι ζητούν την πόλη τους πίσω.  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα ποσοστά  κενών γραφείων πρώτης κατηγορίας στην Αθήνα ανέρχονται σε 16%, υψηλότερα από όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της πόλης των Αθηνών.

Σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, δεν υπάρχουν καν οδηγοί όδευσης τυφλών. Από τα 24.000 πεζοδρόμια που υπάρχουν σήμερα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, μόνο στα 8.000 έχουν κατασκευαστεί ειδικές ράμπες για τη μετακίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Πίσω από τους αριθμούς όμως εξελίσσονται οι προσωπικές, καθημερινές ιστορίες των Αθηναίων που οι ζωές τους βάλλονται από παντού. Χρειάζεται να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της πόλης των Αθηνών. Κενά διαμερίσματα κατοικιών ή γραφείων, εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτίρια, κενά οικόπεδα, κατεστραμμένα και δυσλειτουργικά πεζοδρόμια αποτελούν ειδικά σε κάποιες περιοχές το κοινό μοτίβο ερήμωσης και εγκατάλειψης.  Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας αφορά σε 45.666 φωτιστικά σώματα. Από αυτά, ποσοστό 18% των φωτιστικών σωμάτων έχουν καταστραφεί, μερικώς ή πλήρως, με αποτέλεσμα πολλά σημεία της πόλης να βυθίζονται στο σκοτάδι. Σκοτάδι σημαίνει εγκατάλειψη, ανασφάλεια, φόβο.

Έχουμε πρόγραμμα να σηκώσουμε την Αθήνα Ψηλά.

Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ έχουμε πρόγραμμα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων. Να εμπνεύσουμε την αλλαγή ξεκινώντας από τις εγκαταλελειμμένες Αθηναϊκές  γειτονιές. Συσπειρώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Για να διασώσουμε την γειτονιά της Αθήνας. Να της ξαναδώσουμε ελπιδοφόρα πνοή, χρώμα και ζωντάνια. Και φυσικά να καταργήσουμε τα εσωτερικά σύνορα της πόλης. Θέλουμε μια πόλη καθαρή, ασφαλή και φιλόξενη για όλους. Αλλά και μια πόλη περισσότερο πράσινη με περιποιημένους και επισκέψιμους τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τη δημιουργία νέων. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε στην Αθήνα το 2022 να μην χρειάζεται να περπατήσει κανείς κάτοικος περισσότερο από δέκα λεπτά για να βρει χώρο πρασίνου στη γειτονιά του.

 

Η μάχη συνεπώς πρέπει να γίνει στην μικρή κλίμακα. Να κερδίσουμε τα πολλά μικρά. Τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Είναι η στιγμή που σηκώνουμε ανάστημα. Σε ότι μας πληγώνει. Σε ότι μας μικραίνει. Σε ότι μας φοβίζει. Αξίζουμε περισσότερα. Αθήνα Ψηλά. Αν όχι τώρα πότε. Αν όχι εμείς ποιοι.

*Η Άννα Ροκοφύλλου είναι δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη

 

 

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More