Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Η απίθανη ιστορία του Τσακίρη με τα πατατάκια του…

62

Τα τσιπς στην Ελλάδα φτιάχτηκαν το 1954. Τότε που ο Γιώργος Τσακίρης φτιάχνει την πρώτη «μονάδα παραγωγής» snacks πατάτας, στο υπόγειο του σπιτιού του στην Αθήνα.

Η ιδέα βέβαια δεν του ήρθε καθόλου τυχαία, αλλά είχε την εξυπνάδα και τη θέληση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννημένος το 1928 στο χωριό Μόρια της Λέσβου βρέθηκε σε ηλικία 23 ετών να δουλεύει ως μπάρμαν σε εστιατόριο της Πανεπιστημίου. Το 1953 παίρνει μεταγραφή και γίνεται ένας από τους βοηθούς σεφ στο Zonars. Στο γνωστό κατάστημα της εποχής, ανάμεσα στις καθημερινές δουλειές του ήταν να πηγαίνει τηγανισμένα πατατάκια σε έναν καλό πελάτη του καταστήματος στο Κολωνάκι.

Μάλιστα ο πελάτης που ήταν καπνοβιομήχανος τα πλήρωνε 80 δραχμές την οκά (1,2 κιλά), ένα καλό ποσό δηλαδή για την εποχή.

Ο Τσακίρης δεν άργησε να κάνει τους υπολογισμούς και να δει ότι το κόστος της παρασκευής για τις λεπτές τηγανιτές πατάτες του καπνοβιομήχανου δεν ξεπερνούσε τις 12 δραχμές. Η ιδέα του μπήκε.

Τόπος παραγωγής για τα πατατάκια έγινε το υπόγειο του δωματίου όπου έμενε, διαστάσεων 6 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Λένορμαν, στην Αθήνα, ενώ ο εξοπλισμός του αποτελείται από απλές, καθημερινές συσκευές. Το κόψιμο της πατάτας γίνεται χειρωνακτικά με κοπίδι – λεπίδα. Το συγκεκριμένο κοπίδι έχει πλέον αποκτήσει συλλεκτική αξία και φυλάσσεται στην εταιρεία θυμίζοντας την αφετηρία της διαδρομής.

Σε μια μικρή φριτέζα τηγανίζονται τα τσιπς χρησιμοποιώντας ως καύσιμο υλικό το κάρβουνο.

Το προϊόν συσκευάζεται με το χέρι μέσα σε διαφανείς νάιλον σακούλες με πρώτους πελάτες τον καπνοβιομήχανο και το ζαχαροπλαστείο «Ελληνικόν» στο Κολωνάκι. Εκείνη την εποχή η διανομή γίνεται από τον ίδιο τον Γιώργο Τσακίρη. Μάλιστα σύντομα βάζει στο παιχνίδι τα κοντινά θερινά σινεμά και τα ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται κοντά στο σπίτι του.

Η υπόθεση διανομή γινόταν με τον Τσακίρη πεζό και με διαφήμιση τον ίδιο.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.