Η καθημερινή σου ενημέρωση!

FT : Γιατί απειλείται με «κραχ» η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Ο περσινός βαρύς χειμώνας, τα προβλήματα με τις ρωσικές προμήθειες και οι τιμές ρεκόρ. Πόσο θα επιβαρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ποιοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Τα μακροπρόθεσμα ρίσκα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη έχουν εκτιναχτεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των περιορισμένων προμηθειών ενόψει του χειμώνα, αυξάνοντας τους φόβους για σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη βιομηχανία, καθώς και ελλείψεων που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας βαρύς χειμώνας.

Οι τιμές της επόμενης ημέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 7% την Τρίτη σε πάνω από 1,65 στερλίνες ανά θερμίδα, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους/ Αυξήθηκαν κατά 70% μόνο από τις αρχές Αυγούστου.

Αυτό έχει οδηγήσει επίσης σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο είναι καθοριστικό στην παραγωγή ενέργειας. Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου λίγο πριν αρχίσει να υπάρχει ζήτηση για θέρμανση τον χειμώνα και πώς θα επηρεάσει τα νοικοκυριά;

Τι δημιουργεί τους φόβους για τις προμήθειες;

Οι ανησυχίες για ελλείψεις στις προμήθειες ξεκίνησαν με ένα παρατεταμένο κρύο χειμώνα που στράγγισε τα αποθέματα φυσικού αερίου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτά θα αναπληρώνονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν η ζήτηση για θέρμανση ουσιαστικά εξανεμίζεται.

Αλλά η αναπλήρωση των αποθεμάτων δεν συνέβη με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι traders. Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, για λόγους που ακόμα δεν είνα πλήρως ξεκάθαροι. Άλλοι επισημαίνουν την ανάγκη της Ρωσίας να αναπληρώσει τα δικά της αποθέματα, ενώ κάποιοι διακινούν υποψίες ότι προσπαθεί να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να εγκρίνουν τη λειτουργία του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Επίσης, η Ευρώπη κλείνει σταδιακά τα εργοστάσια λιγνίτη τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας τη δυνατότητα αλλαγής καυσίμων όταν αυξάνονται οι τιμές. Η αύξηση των τιμών του λιγνίτη σε επίπεδα ρεκόρ έχουν επίσης κάνει τα swaps καυσίμων λιγότερο ελκυστικά επειδή ο λιγνίτης εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται περισσότερο από τις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η αξιοσημείωτη άπνοια που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες έχει περιορίσει τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο. Αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό έχει αναπληρωθεί από φυσικό αέριο, αυξάνοντας τη ζήτηση για καύσιμα.

«Η έκθεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις τιμές του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί», τόνισε ο Τζέιμς Χάκστεπ της S&P Global Platts Analytics.

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Όλοι, τελικά. Όμως, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου δεν είναι πάντα τόσο άμεσα ορατές στους καταναλωτές όσο η αύξηση των τιμών της βενζίνης, όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο.

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί χρήστες θα αντιμετωπίσουν άμεσα υψηλότερο κόστος ενέργειας, αν και πολλοί θα έχουν αντισταθμίσει από πριν την προβλεπόμενη κατανάλωσή τους για να κλειδώσουν τις τιμές. Πολλά νοικοκυριά θα προστατευτούν αρχικά, καθώς πολλά είναι με σταθερά τιμολόγια – ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η ρυθμιστική αρχή Ofgem έχει ήδη αυξήσει το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών τον Αύγουστο κατά περισσότερο από 12%, για να λάβει υπόψη την άνοδο στις τιμές χονδρικής. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κόστος της χονδρικής αντιστοιχεί μόνο στο 40% του μέσου λογαριασμού.

για τη συνέχεια Euro2Day

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.