Η καθημερινή σου ενημέρωση!

EODH “ΟΠΛΙΤΗΣ” στη νέα έκδοση πυροσβεστικού οχήματος για κάθε ελληνικό έδαφος

Οι μηχανικοί της ελληνικής εταιρείας EODH, μετά και την επίσημη παρουσίαση του θωρακισμένου οχήματος 4×4 ΟΠΛΙΤΗΣ στην έκθεση DEFEA 2021, ετοίμασαν ένα σχέδιο για τη μετατροπή του οχήματος σε πυροσβεστικό παντοδαπού εδάφους. Αξιοποιώντας τη σπονδυλωτή (modular) σχεδίαση του ελληνικού οχήματος σχεδίασαν ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο μπορεί να «δημιουργηθεί» μέσα σε λίγη ώρα. Με την βοήθεια ενός γερανού μέσα σε 30 λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα λόγω της σπονδυλωτής σχεδίασης του ΟΠΛΙΤΗ το πίσω τμήμα του οχήματος μπορεί να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί μια πυροσβεστική “κάψουλα αποστολής”.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, το όχημα της εταιρία μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τομέων πέραν της άμυνας, επί του προκειμένου της Πολιτικής Προστασίας, ενισχύοντας τις δυνατότητες άμεσης επέμβασης τοπικά, στις περιφέρειες της χώρας. Το ίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες αποστολές με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα η οποία περιλαμβάνει δεξαμενή 3,2 τόνων νερού μια δεύτερη δεξαμενή 500 λίτρων με πυροσβεστικό αφρό, κινητήρα, αντλία, παροχή με εκτυλίκτρια, για πυρόσβεση σε σημεία που δεν μπορεί να πλησιάσει το όχημα ενώ στην οροφή της καμπίνας το όχημα φέρει τηλεχειριζόμενο από το εσωτερικό με κάμερες, πυροσβεστικό αυλό.

Το όχημα μπορεί να επιχειρήσει σε οποιοδήποτε είδος εδάφους ενώ η τεράστια ισχύ του κινητήρα του και το μειωμένο βάρος της πολιτικής -σε σχέση με της θωρακισμένης- έκδοσης, εγγυώνται επιχειρησιακή ευελιξία.

Επιπλέον, εφόσον ζητηθεί, το όχημα μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς την προστασία που έχει στο εμπρόσθιο τμήμα ως καθαρόαιμο πυροσβεστικό όχημα μειώνοντας περαιτέρω το βάρος του οχήματος και αυξάνοντας την κινητικότητα του σε δύσβατες περιοχές.

Ένα τέτοιο όχημα με τη μεγάλη εδαφική ανοχή -περίπου μισό μέτρο- θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κατάλληλο εργαλείο για τις ομάδες περιπολίας και άμεσης αντίδρασης των επιμέρους δασικών υπηρεσιών.

Το μικρό μέγεθος του οχήματος η μεγάλη εδαφική ανοχή όπως ειπώθηκε, ο ισχυρός του κινητήρας και η μεγάλη χωρητικότητα σε νερό – επιβραδυντικό αφρό, σε συνδυασμό με τον τηλεχειριζόμενο πυροσβεστικό αυλό συγκροτούν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον μελλοντικό στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων στην ύπαιθρο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το όχημα είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που έχει για μια χώρα η ικανότητα σχεδίασης και ανάπτυξης εγχωρίως, εξειδικευμένων οχημάτων, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ελληνικές ανάγκες.

Το ελληνικό όχημα είναι εξ αρχής προσαρμοσμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες. Το ελληνικό πυροσβεστικό όχημα είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική γεωμορφολογία, στις συνθήκες του ελληνικού αγροτικού οδικού δικτύου, δηλαδή στις συνθήκες χρήσης που απαιτούν οι ελληνικές πυρκαγιές. Παράλληλα, οποιαδήποτε επισκευή, τροποποίηση ή αναβάθμιση θα μπορεί να γίνει στην Ελλάδα άμεσα, όταν οι ανάγκες το απαιτήσουν.

Η νέα έκδοση του ΟΠΛΙΤΗ, ένα πυροσβεστικό όχημα παντοδαπού εδάφους με σημαντική δυνατότητα μεταφοράς ύδατος και τηλεχειριζόμενο πυροσβεστικό αυλό, είναι μια πρόταση που οφείλει να αξιολογηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία γενικότερα.

Εκτός κι αν κάθε ένας εμπλεκόμενος στα της Πολιτικής Προστασίας θύλακας, εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με τον γνωστό στην Ελλάδα τρόπο. Να επιμένει σε αυτόνομες επιλογές, με αποτέλεσμα να στοιχίζει “ο κούκος αηδόνι” για τον φορολογούμενο. Αυτά είναι όμως κατευθύνσεις που οφείλουν να επιβάλλονται από την κεντρική πολιτική εξουσία.

defence-point.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.