Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι αντιδρούν και ποιοι συμφωνούν με τη διεύρυνση

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εισέρχεται στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Βουλή, Αθήνα, Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Μπορεί ο διάλογος για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ξεκινήσει επίσημα, ωστόσο ήδη από εσωτερικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κουμουνδούρου, αλλά και από ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών έχουν σχηματιστεί δύο διαφορετικές τάσεις.

Η συζήτηση άρχισε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών με την ήττα της 7ης Ιουλίου να σηματοδοτεί την ανάγκη για μια σειρά από αλλαγές προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός και να κεφαλαιοποιήσει το 31,5% που απέσπασε. Όλοι συμφωνούν πως η ενδυνάμωση του κόμματος στους κοινωνικούς χώρους, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση και στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να καθυστερήσει. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κόμμα θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφορετικές σχολές σκέψεις δείχνουν πως ο διάλογος θα είναι δύσκολος και εξαντλητικός.

Κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Θεόδωρος Δρίτσας, που συμμετέχουν και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα το κόμμα να χάσει το αριστερό του προφίλ και την ιδεολογική του ταυτότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σπεύσει ήδη να καθησυχάσει τα μέλη από το βήμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο και στο παρελθόν ανάλογες συζητήσεις δεν είχαν αίσιο τέλος.

Ανάμεσα σε αυτούς που αναμένουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου για να ανοίξουν τα χαρτιά τους φέρεται να είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραμένει ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53+», που αντιδρά στην διεύρυνση και στην εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Οι κινήσεις του όλο το τελευταίο διάστημα μπορεί να ερμηνευτούν πως γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης ενός πιο αυτόνομου ρόλου, ενώ και ο πρόσφατος εκνευρισμός που καταγράφηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί.

Οι «μετοχές» του, πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυξημένες με τον Αλέξη Τσίπρα να τον τοποθετεί και στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά και του τομεάρχη Οικονομικών. Είναι πολύ κοντά το τελευταίο διάστημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός πως η νέα του θέση στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι δίπλα του.

Στον αντίποδα, υπέρ της διεύρυνσης, που δεν θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς όρους,  βρίσκονται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και η Όλγα Γεροβασίλη που ζητούν το κόμμα να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του και να συναντήσει την πλατιά μάζα των πολιτών που το στήριξε σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις. Με αυτή την οπτική οι «προεδρικοί» δεν βλέπουν αρνητικά την εκλογή του αρχηγού από τη βάση, αφου εκτιμούν πως θα δώσει υψηλή λαϊκή νομιμοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα, πέρα από την επίτευξη του στόχου της εγγραφής νέων μελών. Υποστηρίζουν πως το 31,5% των εκλογών δεν προέρχεται από το χώρο της αριστεράς, αλλά από το ευρύτερο παραδοσιακό κέντρο.

Πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως στις 7 Ιουλίου το κόμμα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να εισχωρήσει για άλλη μια φορά στον κεντρώο χώρο, ωστόσο αυτό που ζητούν είναι η εδραίωσή του.

Στην πορεία προς το Συνέδριο αναμένεται τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας να ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όλοι επιθυμούν, ακόμα και όσοι είχαν αντιδράσει αρχικά, το κόμμα να είναι ενιαίο.

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο φαίνεται πως περιμένουν τα ανερχόμενα νέα στελέχη στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει όλο το τελευταίο διάστημα σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Μιχάλης Καλογήρου και Νάσος Ηλιόπουλος τηρούν στάση αναμονής και αναμένεται να πάρουν θέση στα όργανα του κόμματος που θα συγκληθούν μετά το καλοκαίρι.

topontiki.gr

loading...
Leave A Reply