Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Dutch tears: Το μυστήριο των γυάλινων σταγόνων που δεν σπάνε (vid)

75

Οι Prince Rupert’s Drops ή αλλιώς Dutch tears είναι γυάλινα αντικείμενα που δημιουργούνται όταν ρίξουν λιωμένο γυαλί σε κρύο νερό.

Το γυαλί ψύχεται και παίρνει το σχήμα μιας σταγόνας με μια μακρά, λεπτή ουρά. Το νερό ψύχει πολύ γρήγορα το λιωμένο γυαλί στο εξωτερικό της σταγόνας, ενώ το εσωτερικό τμήμα της παραμένει θερμότερο.

Όταν το γυαλί στο εσωτερικό της κρυώσει, συστέλλεται μέσα στο ήδη στερεό εξωτερικό μέρος. Αυτή η συστολή δημιουργεί πολύ μεγάλες θλιπτικές τάσεις στην επιφάνεια, ενώ ο πυρήνας της σταγόνας βρίσκεται σε μια κατάσταση εκφυλιστικού στρες. Είναι ένα είδος σκληρού γυαλιού.

Η πολύ υψηλή πίεση μέσα στη σταγόνα δημιουργεί ιδιότητες, όπως την ικανότητα το βολβοειδές άκρο να αντέχει χτυπήματα από σφυρί χωρίς να σπάει. Όμως αν η άκρη της ουράς καταστραφεί έστω και λίγο, η σταγόνα εκρήγνυται!

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί. Έχει τραβηχτεί με ultra high speed κάμερα ικανή να καταγράψει το φαινόμενο των σταγόνων στην ταχύτητα των 130.000 fps.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More