Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Διαβάζουμε τους άλλους καλύτερα με τα αυτιά μας

9

Συναισθήματα: Αν προσπαθείτε να καταλάβετε τους γύρω σας, ίσως είναι καλύτερο να κλείσετε τα μάτια σας και να τους ακούσετε. Η ακοή αποδείχτηκε καλύτερο μέσο για την κατανόηση των άλλων, σύμφωνα με Αμερικανική έρευνα.

Συναισθήματα: Γιατί με την ακοή και όχι με την όραση

Οι άνθρωποι τείνουν να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων με μεγαλύτερη ακρίβεια, όταν ακούν και δεν βλέπουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Κράους του πανεπιστημίου Γέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό των αμερικανών ψυχολόγων «American Psychologist», πραγματοποίησαν πέντε πειράματα με περίπου 1.800 εθελοντές, οι οποίοι έπρεπε να κρίνουν πώς ένιωθαν οι άλλοι.

Συναισθήματα: Το πείραμα που έγινε

Έγιναν 3 κατηγορίες πειραμάτων. Στο πρώτο οι συμμετέχοντες μπορούσαν μόνο να ακούν και να μη βλέπουν. Στο δεύτερο μπορούσαν να βλέπουν αλλά όχι να ακούν. Στο τρίτο μπορούσαν τόσο να βλέπουν όσο και να ακούν. Οι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ενός ανθρώπου απέναντί τους ή δύο άλλων ανθρώπων που είχαν κάποια επαφή μεταξύ τους.

Και στα πέντε πειράματα διαπιστώθηκε ότι όσοι μόνο άκουγαν χωρίς να βλέπουν, ήταν σε θέση -κατά μέσο όρο- να καταλάβουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα που ένιωθαν οι άλλοι. Η προσοχή στα λόγια του άλλου αφορά το περιεχόμενό τους, την ταχύτητα της ομιλίας, τον τόνο και τον ρυθμό της φωνής και άλλες ενδείξεις. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τι λένε οι άνθρωποι και πώς το λένε, φαίνεται να αποτελεί το καλύτερο «παράθυρο» στο συναισθηματικό κόσμο των άλλων.

Συναισθήματα: Τα αποτελέσματα του πειράματος

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα της αναγνώρισης των συναισθημάτων έχει εστιασθεί στην όραση και όχι στην ακοή, η νέα μελέτη ανοίγει ένα νέο -ουσιαστικά ανεξερεύνητο- πεδίο, όπως είπε ο Κράους. Ενώ πολλά τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και ικανότητας για ενσυναίσθηση βασίζονται στην «ανάγνωση» των εκφράσεων του προσώπου και των χειρονομιών του άλλου ή σε ένα συνδυασμό οπτικών και ακουστικών ενδείξεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά μόνο τα…αυτιά μας αρκούν.

«Αυτό που διαπιστώσαμε, είναι ότι ίσως οι άνθρωποι δίνουν υπερβολική προσοχή στη μελέτη του προσώπου. Στην πραγματικότητα η φωνή μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην ακριβή κατανόηση των εσωτερικών καταστάσεων των άλλων».  Είναι πιο εύκολο να κρύψει κανείς τα συναισθήματά του φορώντας μια «μάσκα» στο πρόσωπό του, ενώ κάτι ανάλογο είναι πιο δύσκολο με τη φωνή.

Συναισθήματα: Αντίθετες απόψεις

Η ακοή μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να νιώσουν τους άλλους. Αυτό ισχύει σίγουρα για όσους έχουν προβλήματα με την εν λόγω αίσθηση όπως οι ηλικιωμένοι.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More