Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Bloomberg: Τι περιμένουν να δουν οι επενδυτές τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η πρώτη μετά-μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδος και ο πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να λάβει περισσότερα τολμηρά μέτρα για να μεταμορφώσει ριζικά την οικονομία και να ξεφύγει από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, αναφέρει σε δημοσίευμά του τοBloomberg.

«Θα χρειαστεί επίσης να πείσει τους πληγέντες από την κρίση Έλληνες ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες εποχές -και όλα αυτά αντιμετωπίζοντας πολλούς περιορισμούς από τους πιστωτές όπως ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Μητσοτάκης, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις, έχει δεσμευτεί να ξεμπλοκάρει έργα και επενδύσεις 11 δισ. ευρώ που βαλτώνουν για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, δηλώνοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης κληρονόμησε μια οικονομία που βρίσκεται σε φάση επιδιόρθωσης και ένα χρηματιστήριο που ακολουθεί ανοδική πορεία –ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 42% φέτος, καθιστώντας την ως την αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις.

«Θέλω ο Μητσοτάκης να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα, να φέρει αποτελέσματα στην ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας και στους μισθούς. Αυτό που ζητάω περισσότερο από αυτόν είναι να δώσει στους ανθρώπους αισιοδοξία. Αυτό είναι που λείπει από τη μεσαία τάξη. Ζούμε συνεχώς με απαισιοδοξία. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με δεδομένα τα πρώτα του βήματα, για παράδειγμα με το νέο του υπουργικό συμβούλιο, πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει», δηλώνει μια 35χρονη ιδιοκτήτρια χρωματοπωλείου στην Αθήνα.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του, έχει δηλώσει ο Μητσοτάκης, θα είναι η αναβίωση των στάσιμων projects, αρχίζοντας με το Ελληνικό. Η επένδυση-ναυρχίδα προβλέπει την μετατροπή ενός πρώην αεροδρομίου σε Riviera της Αθήνας- με το διπλάσιο μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης- σε ένα μητροπολιτικό πάρκο με πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.

Οι επενδυτές του έργου, έχοντας πληγεί από την γραφειοκρατία –μια κοινοπραξία της Lamda Development με την κινεζική Fosun International και την Eagle Hills Properties από το Άμπου Ντάμπι- έχουν κολλήσει εδώ και πέντε χρόνια. Η πρόοδος στο έργο θα παρακολουθείται στενά ως ένδειξη για το πόσο σοβαρά μιλάει ο Μητσοτάκης για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν με τους εκπροσώπους των επενδυτών στο Ελληνικό. Το project, αξίας 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.

Ο Μητσοτάκης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει «τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα». Εκτός από την γραφειοκρατία, είναι το αργό δικαστικό σύστημα, το διεφθαρμένο δημόσιο και οι σύνθετοι φόροι, αναφέρει η 35χρονη ιδιοκτήτρια χρωματοπωλείου.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9% το 2018 και είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει ανάπτυξη 2% φέτος. Ο στόχος του Μητσοτάκη για ανάπτυξη 4% το 2020, ίσως είναι υψηλός, τονίζει ο Wolfang Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence.

«Για να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει έναν όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, τουλάχιστον διπλάσιο από το τωρινό 4 δισ. ευρώ ανά έτος», δήλωσε.

Ο Μητσoτάκης μειώνει την φορολογία για να ωθήσει επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Ελλάδας ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσό από το 2006. Εάν οι φόροι μειωθούν, θα υπάρξει «πλημμύρα» επενδύσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να απευθύνονται στον τουριστικό τομέα υψηλού επιπέδου, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στα γεωργικά προϊόντα όπως το κρασί και το ελαιόλαδο.

newpost.gr

loading...
Leave A Reply