Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ανεβάζει τους τόνους ο Τσίπρας – H «αμήχανη» περίοδος αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Discussion on the vote of c

Με τη χθεσινή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η πρώτη “αμήχανη” περίοδος αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε. Είναι γεγονός πως η μικρή χρονική απόσταση από τις εκλογές δεν επιτρέπει στο κόμμα να δώσει ένα σαφές δείγμα για τον τρόπο που θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση αν και ο Αλέξης Τσίπας έσπευσε από πολύ νωρίς να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες προκειμένου ο μηχανισμός να μην μείνει αδρανής.

Στη δευτερολογία του, πάντως χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του. Επιχειρώντας να πάρει απαντήσεις και να στριμώξει τον πρωθυπουργό τον κάλεσε να δηλώσει αν θα στηρίξει ή αν θα καταργήσει μια σειρά από μέτρα φοροελαφρύνσεων που έχει νομοθετήσει και δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει θετικά μόνιμα μέτρα 7 δισ. σε λιγότερο από έναν χρόνο και μας λέγατε τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκατ. έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 2019 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου”.

Κομματικά στελέχη ανέφεραν πριν και μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως η σπουδή της ΝΔ να συμπεριλάβει στις μειώσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία ήταν η καλύτερη “πάσα” που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα για να αναδείξει το ταξικό πρόσημο με το οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. “77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Περνώντας στην αντεπίθεση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζαν πως “ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε χρόνο να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, για το αφορολόγητο, για τη 13η σύνταξη, για τα πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για 2,5% από το 2020”. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “δεν βρήκε επίσης χρόνο να απαντήσει ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Βρήκε χρόνο, όμως να μας πει ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στην πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων, καθώς και ότι η εμμονή στην ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και της ασφάλειας αποτελεί προοδευτική πολιτική”.

Οπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στην δευτερολογία να κάνει και μια αναφορά στην απλή αναλογική και στη βούληση της κυβέρνησης να την καταργήσει. «Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε«, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτυπώντας «καμπανάκι» στην κυβέρνηση πως και σε αυτό το πεδίο η σύγκρουση θα είναι σφοδρή.

Τα οργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνει ένας απολογισμός τόσο για την πρώτη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης όσο και για τις αδυναμίες της κυβέρνησης στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουν.

Κομβική θα είναι η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον επίσημο διάλογο που θα ξεκινήσει, αλλά και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, στις 14-15 του ίδιου μήνα, όπου θα θέσει τις πολιτικές γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί το κόμμα.

newpost.gr

loading...
Leave A Reply