Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ανδρέας Μικρούτσικος: Μια ζωή Περνάω με κόκκινο

Ο γιος σας κύριε Μικρούτσικε, είναι πολύ έξυπνο παιδί, καλός μαθητής αλλά αν του μπει κάτι στο μυαλό δεν θα ησυχάσει αν δεν το κάνει» έλεγε ένας καθηγητής στον πατέρα του Ανδρέα που φοιτούσε τότε στο γυμνάσιο της Κυψέλης.

«Θα έλεγα ότι είναι ανακατωσούρας» συμπλήρωσε ο καθηγητής του νεαρού Πατρινού με τις μουσικές ανησυχίες στον πατήρ Μικρούτσικο, ο οποίος προσπαθεί να συγκρατήσει ένα χαμόγελο. «Ανακατωσούρας» μονολογεί καθώς φεύγει χωρίς να διαισθάνεται ότι μικρός του Ανδρέας που πάντα ήξερε πως να γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα γινόταν τις επόμενες δεκαετίες κάτι πολύ παραπάνω από αυτό.

Για την ακρίβεια εξελίχθηκε σε έναν χαμαιλέοντα που θα άλλαζε ιδιότητες όπως πολλά είδη του συγκεκριμένου ερπετού αλλάζουν χρώμα.

Όντας ένας εξαιρετικός μουσικός, δεν δίστασε να βάλει την ανερχόμενη καριέρα του στην άκρη για τα εκατομμύρια της τηλεόρασης, την οποία υπηρέτησε ως παρουσιαστής reality, πρωινάδικων και κοινωνικών εκπομπών. Εκπομπών που σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στάθηκαν η αρχή της καθόδου του σε έναν προσωπικό Άδη, από τον οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να δραπετεύσει εντελώς.

Το τέλος του από την τηλεόραση στάθηκε η αρχή και για άλλα τέλη, πολλά από τα οποία ήταν πολύ σκληρά γι’ αυτό τον ιδιοφυή άνθρωπο, που νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα στο Ιπποκράτειο. Γάμοι, διαζύγια, σχέσεις που έγιναν βορά στο τηλεοπτικό κοινό, χρέη, ο εφιάλτης των κατασχέσεων ένας γιος που υπεραγαπά και ο θάνατος του Θάνου που τον συγκλόνισε συνθέτουν το παζλ μιας γεμάτης εντάσεις ζωής στην οποία τα απέκτησε όλα και τα έχασε όλα. Όμως, είναι ακόμη εδώ….

Στη σκιά του big brother

Ήταν μια ήσυχη μέρα του 1995 στο σπίτι της οικογένειας Μικρούτσικου στην Πάτρα, όταν ξαφνικά η κραυγή του 8χρονου τότε Θάνου, έκανε τους γονείς του να τρέξουν στο δωμάτιο των παιδιών τους. Έκπληκτοι είδαν τον 3χρονο Ανδρέα να κρατάει στα χέρια του το σφυρί που μόλις είχε «προσγειώσει» στο κεφάλι του αδερφού του, ο οποίος πόναγε πολύ, ενώ ένα καρούμπαλο αρκετά μεγάλο είχε κάνει ήδη την εμφάνισή του. Μπαμπάς και μαμά κοίταζαν τον μικρό τους γιο να χαμογελάει, αφού δεν είχε συνειδητοποιήσει τι έκανε στον άνθρωπο που είχε ήδη αρχίσει να μαθαίνει πιάνο από την θεία του. Μεγαλώνοντας ο Ανδρέας Μικρούτσικος -ο ίδιος έγραφε το όνομα του με τ- ήρθε αντιμέτωπος με την «σκιά» του μεγάλου του αδερφού τον οποίο όμως υπεραγαπούσε.

Μεγαλωμένος μέσα στους κόλπους μιας αριστερής οικογένειας που μετακόμισε στην Αθήνα, δεν έκρυβε τα φρονήματα του ακόμη και στην επτατετία. Όταν μια ημέρα η Ασφάλεια συνέλαβε τα δύο αδέρφια, οι ανακριτές πίστεψαν ότι ο «μικρός» θα σπάσει και θα δώσει τον «μεγάλο», με το καλό ή με το ζόρι. Η άρνηση του να πει το παραμικρό τους έκανε έξαλλους και τον τσάκισαν στο ξύλο, σε τέτοιο βαθμό που όταν τον είδε ο Θάνος, σχεδόν δεν τον αναγνώρισε. «Μην ανησυχείς» του είπε ο μικρός. «Δεν μου πήραν λέξη». Είχε ήδη μπολιαστεί και αυτός με το μικρόβιο της μουσικής και στους πρώτους δίσκους του Θάνου που ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι, έπαιξε μπάσο.

Όμως οι δικές του μουσικές ανησυχίες ήταν αρκετά διαφορετικές από του Θάνου, ενώ πολλοί λένε ότι ήταν καλύτερος μαθητής από τον αδερφό του. Ήταν τόσο καλός που παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές και μαθήτριες.

Μια από αυτές ήταν η Όλγα Τρέμη, γοητευτική νεαρή στο σπίτι της οποίας ο Ανδρέας της έκανε μάθημα μια με δύο φορές την εβδομάδα και χρόνια μετά μίλησε γι’ αυτή την εμπειρία του, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. «Η Όλγα ήταν μια πολύ καλή μαθήτρια και της έκανα μάθημα στο σπίτι της. Την θυμάμαι μια στιγμή να σκύβει, είδα το στήθος της και μου έγινε έμμονη ιδέα». Προς τα τέλη των 70’s κάνει κολλητή παρέα με τον Σάκη Μπουλά και τον Γιάννη Ζουγανέλη τους οποίους θεωρεί μεγάλα ταλέντα, ερωτεύεται συχνά, παθιάζεται συχνότερα με την Αριστερά και εξελίσσεται μουσικά, ακούγοντας πολλή ξένη μουσική. Όταν θα έρθει η στιγμή για το δισκογραφικό του ντεμπούτο, θα εκπλήξει ευχάριστα τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού με έναν δίσκο που παίρνει καλές κριτικές και αναδεικνύει το συνθετικό του χάρισμα.

Από το «Χαμένο Νησί» στον θαυμαστό κόσμο της TV

Στην προσωπική του ζωή ο γάμος του με την αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη θα του χαρίσει έναν γιο, τον Σέργιο και θα τον κρατήσει ήρεμο στην προσωπική του ζωή για λίγα χρόνια. Θα χωρίσουν ήρεμα και πολιτισμένα και η επόμενη σύντροφος του είναι μια νεαρή τότε τραγουδίστρια με τρομερές φωνητικές δυνατότητες που ακούει στο όνομα Σοφία Βόσσου. Ο δεύτερος δίσκος του θεωρείται ακόμη και σήμερα ως μια εκπληκτική παραγωγή με τρομερές ενορχηστρώσεις από τον Στέφανο Κορκολή, πολύ προχωρημένες για την εποχή του.

Το τραγούδι «Χαμένο Νησί» γίνεται τεράστια επιτυχία και ο Ανδρέας εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές όπως το «Κύτταρο», ενώ περιοδεύει ανά την Ελλάδα. Όταν παίρνει ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΙ μαζί με την Βόσσου γεννιέται ο Πίπης και η Ποτούλα, η επιτυχία τους είναι σαρωτική και όλοι κολλάνε και τους ακούνε. Η αμεσότητα του λόγου του, η άγνοια κινδύνου για το τι θα πει και το επικοινωνιακό του χάρισμα, δεν περνάνε απαρατήρητα από την ιδιωτική τηλεόραση και τους ανθρώπους της.

Ο Μικρούτσικος αρχίζει να δέχεται βροχή τις προτάσεις για να εισέλθει στον θαυμαστο κόσμο της τηλεόρασης και τελικά κλείνει στο MEGA αρχικά για να παρουσιάσει το «Ραντεβού στα τυφλά». Όταν όμως ο Γιώργος Πολυχρονίου δεν συμφωνεί να παρουσιάσει το «Μεγάλο Παζάρι» το κανάλι στρέφεται στον Ανδρέα ως τον πλέον κατάλληλο.

Το μόνο ίσως πρόβλημα είναι ότι ο Ανδρέας δεν θέλει να είναι ένας διεκπεραιωτικός παρουσιαστής που θα υπηρετήσει πιστά το format όπως θέλουν οι ξένοι της Fremantle, που έχουν τα δικαιώματα του παιχνιδιού. Όταν ένα στέλεχος της εταιρίας έρχεται στην Αθήνα για να δώσει κατευθύνσεις στον άπειρο παρουσιαστή, αρχίζει να του τονίζει που θα ρίχνει το βάρος του, όταν ανοίγει π.χ. η κουρτίνα που έχει δώρο ένα αυτοκίνητο. Ο παρουσιαστής διαφωνεί με τις οδηγίες, τον αφήνει να μιλάει επι ώρα κουνώντας μόνο το κεφάλι του και όταν ο τελευταίος τελειώνει γυρίζει και του λέει: «I don’t understand English».

Από το πρώτο επεισόδιο ακολουθεί την δική του οπτική και τα τηλεοπτικά νούμερα τον δικαιώνουν απόλυτα, αφού το παιχνίδι σαρώνει και το κασέ του ανεβαίνει.

Στα μέσα της δεκαετίας του’ 90 είναι πλέον τηλεοπτικός σταρ η δισκογραφία και η μουσική περνάνε σε δεύτερη μοίρα, ενώ έρχεται και η παρουσίαση πρωϊνής εκπομπής με το «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό». Τα λεφτά πέφτουν βροχή στα πόδια του και η μόνη ίσως ενοχή-απόρροια των αριστερών του καταβολών-είναι η αγορά μιας Porsche την οποία θα πουλήσει λίγο αργότερα. Η μεταγραφή του στον Ant-1 μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ τον τραπεζικό του λογαριασμό αλλά τον ρίχνει να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα τηλεοπτικά ύδατα.

Το reality μπαίνει για τα καλά στην ζωή του πρώτα με το «Fame Story», μετά με το «The Wall» και ακολούθως με το «Big Brother» στα οποία αποδεικνύεται ικανότατος.

Το μόνο που δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι ακολουθεί έναν δρόμο που τον οδηγεί σε μια σκληρή και trash εκδοχή κοινωνικών εκπομπών με ανθρώπους που για λίογα χρήματα εξευτελίζονται δημόσια μέσα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Ο χαρισματικός μουσικός έχει μεταλλαχθεί σύμφωνα με τα όσα έλεγαν τότε φίλοι και γνωστοί του σε έναν Έλληνα Τζέρι Σπρίγκερ, που παρουσιάζει εκπομπές όπως το «Επιτέλους Μαζί».

Η προσωπική ζωή

Στην προσωπική του ζωή οι γυναίκες έρχονται και παρέρχονται, αφήνοντας η κάθε μια το στίγμα της στην ζωή του Ανδρέα, άλλες μικρότερο και άλλες μεγαλύτερο. Με την Σοφία Βόσσου θα μείνουν μαζί για δέκα περίπου χρόνια, αλλά δεν θα παντρευτούν ποτέ παρόλο που ήταν ένα θρυλικό ζευγάρι για την τότε εγχώρια σόου μπιζ. Χρόνια μετά η ερμηνεύτρια μιλώντας για την σχέση τους είπε μεταξύ άλλων: «Κι αυτός με καθόρισε και εγώ τον καθόρισα.

Μαζί χτίσαμε τη καριέρα μας. Δεν μας ήταν δύσκολο να συνυπάρχουμε και στην σκηνή και στην ζωή γιατί περνάγαμε ωραία μαζί και το διασκεδάζαμε». Όταν σταμάτησαν να περνάνε ωραία χώρισαν ήρεμα και ο Μικρούτσικος δεν άργησε να βρει την επόμενη, όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την εκθαμβωτική γυμνάστρια Φωτεινή Γεωργαντά. Η τελευταία συμμετείχε στο «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό», η σπίθα μεταξύ τους δεν αργεί να ανάψει και στις 29 Δεκεμβρίου του 1995 παντρεύονται σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Δυο χρόνια μετά το ζευγάρι φωτογραφίζεται για το περιοδικό Max, σε ένα τολμηρό shooting όπου ο Ανδρέας θωπεύει το πλούσιο στήθος της τότε συζύγου του. Όσο θορυβώδης ήταν ο γάμο τους, τόσο αθόρυβο ήταν το διαζύγιό τους που έριξε αυλαία τέλους στην σχέση τους, η οποία παρέμεινε καλή αφού η Γεωργαντά όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει χρόνια μετά την πτώση του πρώην της, αρνήθηκε να το κάνει.

Η αιτία του διαζυγίου τους άκουγε στο όνομα Δήμητρα Ρουμπέση, μια επίσης όμορφη γυναίκα, η οποία συμμετείχε στην εκπομπή του Ανδρέα «Άντρες έτοιμοι για όλα». Όταν ο τελευταίος πληροφορείται ότι η συνεργάτης του επιστρέφει μόνη της μετά τα βραδινά γυρίσματα στο σπίτι, προσφέρεται να την γυρίζει αυτός.

Το ειδύλλιο γίνεται γρήγορα ένα καυτό κουτσομπολιό στους κύκλους της σόου μπιζ, δημοσιοποιείται και καταλήγει σε γάμο που τελεί ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ενώ κουμπάρος του ζευγαριου είναι ο τότε πρόεδρος του ALPHA Δημήτρης Κοντομηνάς. Είναι Ιανουάριος του 2005 και το τρίτο στεφάνι για τον Ανδρέα Μικρούτσικο θα έχει διάρκεια τριών χρόνων, την ίδια στιγμή που οι reality εκπομπές του θυμίζουν πλέον δυσώδη τέλμα. Αποκορύφωμα το «Από καρδιάς» όπου γυναίκες κατηγορούν πρώην συντρόφους για ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, με εκφράσεις πεζοδρομίου και έναν Μικρούτσικο να επεμβαίνει δήθεν για να χωρίσει τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα πρόστιμα του ΕΣΡ πέφτουν βροχή, αλλά η τότε διοίκηση του ALPHA δεν ιδρώνει, ούτε δέχεται την μεταφορά της εκπομπής στην βραδινή ζώνη, με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της. Το 2006 είναι η αρχή της τηλεοπτικής αποκαθήλωσης του Ανδρέα από τον θρόνο του ενώ ο Θάνος έχει απομακρυνθεί από κοντά του, όχι επειδή δεν τον αγαπάει, αλλά επειδή θέλει να του δείξει πόσο διαφωνεί με τις επιλογές του.

Η πτώση, τα χρέη και η ζωή μετά

Όταν το συμβόλαιό του στον ALPHA δεν ανανεώνεται αρχίζουν οι κλυδωνισμοί στον γάμο του με την Δήμητρα, η οποία δίπλα του έχει κάνει όνομα και θέλει αυτό το κάτι παραπάνω, ενώ υπάρχει και κάτι άλλο. Χρόνια αργότερα η Ρουμπέση θα μιλήσει γι’ αυτό το κάτι, όταν δουλεύει ως πανελίστρια στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη η οποία παίζει μια συνέντευξη του Μικρούτσικου.

Με δακρυσμένα μάτια αποκαλύπτει ότι έπιασε τον Ανδρέα σε ερωτικές περιπτύξεις με μια άλλη γυναίκα μέσα στο σπίτι τους, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Μετά από μια εβδομάδα η Ρουμπέση φεύγει από το σπίτι τους για να βρει δικηγόρο και μετά πάει στην Κινέττα όπου μένει η αδερφή της και εκεί παίρνει ένα μήνυμα από τον Μικρούτσικο. Της γράφει ότι φεύγει για την Μήλο, εκεί όπου υπάρχει η εξοχική του κατοικία και το αγαπημένο του φουσκωτό με το οποίο ταξιδεύει τα καλοκαίρια. Κάπως έτσι γράφεται το τέλος στον τρίτο γάμο του Ανδρέα που πάντα πέρναγε με κόκκινο στην ζωή του, ενώ η καριέρα του αρχίζει να κατρακυλά τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεν πουλάει πια και το STAR είναι ο τελευταίος τηλεοπτικός σταθμός της σχεδόν 20χρονης διαδρομής του στην τηλεόραση με την πρωινή εκπομπή «Μαζί με τον Ανδρέα». Ο όρος που είχε στο συμβόλαιο του να πιάνει διψήφια νούμερα στο νεανικό κοινό δεν ευοδώνεται και αυτή είναι η τελευταία τηλεοπτική του παρουσία. Έχοντας αγοράσει το 49% των «Στούντιο Τσιλιγιάννη» από το 2005, όταν άφησε τον Ant-1 για τον ALPHA, πίστευε ότι ο σταθμός θα του έδινε project. Η έλευση των Γερμανών στο κανάλι του Κοντομηνά άλλαξε τα δεδομένα και η κρίση τα έκανε ακόμη χειρότερα, αφού τα χρέη άρχισαν να συσσωρεύονται για τον παρουσιαστή. Η μεζονέτα των 160 τ.μ. στην Κηφισιά ένα οικόπεδο στο Ντράφι και το ησυχαστήριο της Μήλου κινδύνευσαν να βγουν στο σφυρί αλλά τελικά σώθηκαν.

Ο ίδιος εξαφανίστηκε αποφεύγοντας την οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση τα επόμενα πέντε χρόνια, κλείστηκε στον εαυτό του και μιλούσε με τον γιο του, τον Θάνο και ελάχιστους καλούς του φίλους. Ως τελευταίο του ειδύλλιο καταχωρήθηκε αυτό με την Σίσσυ Γιαννακοπούλου, παίχτρια του reality «The Wall», η οποία πήρε την θέση της Δήμητρας Ρουμπέση. Η κατάληξη ήταν ένας reality χωρισμός με την Σίσσυ να βγαίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα χαρακτηρίζοντας τον Ανδρέα «τομάρι ακατέργαστο» ενώ αυτός είχε ανοιχτή δικαστική διαμάχη με τον πρώην συζυγό της Κώστα Ιωάννου. Η επανεμφάνιση του στην μικρή οθόνη έγινε πριν από πέντε χρόνια όταν έδωσε συνέντευξη στον Πέτρο Κωστόπουλο, μιλώντας με την γνωστή ευθύτητα που πάντα είχε: «Τον ήπια για τα καλά. Μαζί με τον γιο μου τα δυο σκυλιά μου και δυο-τρεις καλούς φίλους».

Η αρρώστια του Θάνου τον συγκλόνισε και την ημέρα της κηδείας του, εμφανίστηκε ως μια σκιά του παλιού του εαυτού, παραδομένος στην θλίψη του για μια απώλεια που τον συγκλόνισε. Έχοντας χαθεί ουσιαστικά από το προσκήνιο ο 68χρονος Ανδρέας, βάδιζε με δυσκολία φανερά αδυνατισμένος και με γκρίζα μαλλιά. Ήταν χαμένος στην θλίψη του, αυτός που άφησε το «Χαμένο νησί» για εισέλθει σε έναν χώρο ακροβατώντας από κάποια στιγμή και μετά όχι μόνο με την σκληρή κριτική αλλά και με την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας του.

topontiki.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.