«Μύλος» με τους S-400 στην Τουρκία: Τούρκος αξιωματούχος διαψεύδει τη νέα σύμβαση με τη Ρωσία

Ότι δεν υπάρχει καμία νέα σύμβαση με τη Ρωσία για τους S-400, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, αλλά πως η δεύτερη παράδοση προβλέπεται στην πρώτη συμφωνία αναφέρει Τούρκος αξιωματούχος.
Ρωσικά μέσα, μετέδωσαν νωρίτερα πληροφορίες για νέα υπογραφή σύμβασης για παράδοση S-400 στην Τουρκία. Το πρακτορείο TASS που μετέδωσε την είδηση επικαλέστηκε τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ που φέρεται να δήλωσε:

«Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Περιλαμβάνει την τοπικοποίηση της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος».

Τούρκος αξιωματούχος πάντως διέψευδε, σύμφωνα με το ελληνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι υπάρχει νέες συμφωνίες και εξηγούσε σχετικά: «Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

S400ΑξιωματούχοςΔιαψεύδειΜεΜύλοςΝέαΡωσίαΣτηνσύμβασητηΤουρκίαΤούρκοςτους