Η καθημερινή σου ενημέρωση!

120 δόσεις: Κίνητρο στους καλοπληρωτές – Θα τους επιστρέφει χρήματα η Εφορία!

Μπόνους στους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα την τηρούν ευλαβικά και θα παραμείνουν σε αυτή μέχρι το τέλος σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα ακόμη κίνητρο στους οφειλέτες προκειμένου να ακολουθήσουν τη νέα ρύθμιση και να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία. Συγκεκριμένα, όσοι παραμείνουν συνεπείς μέχρι το τέλος της ρύθμισης η Εφορία θα τους επιβραβεύει επιστρέφοντάς τους ένα ποσοστό των τόκων που πλήρωσαν για τη ρυθμισμένη οφειλή τους. Το ποσό των τόκων θα επιστρέφεται στους συνεπείς οφειλέτες με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο των βελτιώσεων, εξετάζει το σενάριο της κατάργησης του εισοδηματικού κριτηρίου για τα φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα όλοι να δικαιούνται τις 120 δόσεις. Σήμερα για τους οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων που κερδίζουν για να εξοφλήσουν τα χρέη τους καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Με βάση το συνολικό εισόδημα προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%. Το κριτήριο αυτό αφήνει εκτός των 120 δόσεων τους περισσότερους οφειλέτες. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 5.000 ευρώ, έχει σήμερα τη δυνατότητα να πληρώσει το χρέος του σε 43 δόσεις. Με την κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 120 δόσεις.

Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και σε 120 δόσεις αναμένεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

Με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει από τη μια να υπαχθούν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι από τα 3 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου και από την άλλη να τους κρατήσει μέσα, για να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα. Πάντως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους ευρωπαίους τεχνοκράτες που βλέπουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων ανοίγει τρύπα στον προϋπολογισμό που μπορεί να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ φέτος. Μέχρι σήμερα 198.697 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει συνολικό χρέος 1,650 δισ. ευρώ και στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 139,2 εκατ. ευρώ.

Πάγια ρύθμιση

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ένα νέο πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς). Στις τακτικές οφειλές, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση βάσει κριτηρίων και προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24. Στις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Το ύψος της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη και ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.

newpost.gr

loading...
Leave A Reply