Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Σε ποιο νησί του Αιγαίου θα στηθεί η νέα αμερικανική βάση

Νέα αµερικανική βάση στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου πρόκειται να δηµιουργήσουν οι ΗΠΑ, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος ∆ένδιας.

Ο Ελληνας υπουργός σε συνέντευξή του δήλωσε µεταξύ άλλων ότι υπάρχει τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, η οποία θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αµερικανικού Ναυτικού, καθώς και του Πολεµικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οπως είπε, υπήρξαν προτάσεις από την αµερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, οι οποίες δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση, όµως «η ίδια η συµφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο µέλλον», πέραν των γνωστών τεσσάρων (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο και Λάρισα).

Σε ποιο νησί; Στη Σαµοθράκη. Θεωρείται ότι το νησί δίνει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος τόσο στις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης όσο και ελέγχοντας τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο, κατά την έξοδο από τα Στενά και την παραµονή του στα αγκυροβόλια του Αιγαίου.

Ο Ν. ∆ένδιας βρέθηκε την περασµένη Πέµπτη στις ΗΠΑ, όπου υπέγραψε το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συµφωνίας αµοιβαίας αµυντικής συνεργασίας. Η Αθήνα µαζί µε την ανανέωση της συµφωνίας, αναµένει και µια ισχυρή πολιτική δήλωση του Μπλίνκεν, µε την Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα ελληνοαµερικανική συµφωνία είναι πενταετούς διάρκειας, µε… προαίρεση για επ’ αόριστον ανανέωση, µε τους Αµερικανούς να εκταµιεύουν µεγαλύτερα κονδύλια σε αυτή την περίπτωση.

πηγή

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.