Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Τελικά ποιόν πλήττουν οι κυρώσεις της Δύσης;

Γράφει ο Γεώργιος Βενέτης

Εκπαιδευτικός-πτυχ. Πολιτικών Επιστημών

«Οι κυρώσεις είναι τρομερής αποτελεσματικότητας. Θα διεξαγάγουμε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας».

Bruno Lemaire

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας

H φωνή της λογικής της Ευρώπης είναι σε λανθάνουσα μορφή, με ηγέτες τον Μπορέλ, την Φον Ντερ Λαίεν, τον Μακρόν και τον Σολτς, έχει γίνει υποχείριο της Ουάσιγκτον, εξυπηρετώντας τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, οδηγώντας τις οικονομίες σε ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, φτωχοποιώντας παράλληλα τους πολίτες της.

Εν μέσω συγκλονιστικών αλλαγών σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο οι ηγεσίες της Ευρώπης δείχνουν κατώτερες των περιστάσεων, το ερώτημα που τίθεται είναι αν αδυνατούν να κατανοήσουν το διακύβευμα, ότι δηλαδή κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομική ευημερία και η κοινωνική ειρήνη της ηπείρου ή απλά ποδηγετούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Η λογική έχει παραμερισθεί. Εφόσον υποτίθεται πρωτίστως ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας, όφειλαν να εισηγηθούν από τις πρώτες μέρες του πολέμου μία συνάντηση των ηγετών της Δύσης με τον Πούτιν. Αυτή η κίνηση θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, καθότι ο ομολογημένος σκοπός της είναι η εξασθένηση της Ρωσίας, με ζητούμενο τη συνέχιση του πολέμου.

Σε αντίθεση επιβάλλει εξοντωτικές κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες όμως δρούν αμφίδρομα, είναι καταστροφικές και για τα ίδια κράτη – μέλη της. Κατ’ ουσίαν πυροβολεί τα ίδια της τα πόδια, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον αμερικανικό σχεδιασμό, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η διάρρηξη των σχέσεών της Ευρώπης- κυρίως της Γερμανίας-με τη Ρωσία και στο βάθος η απορρύθμιση της Ρωσίας με ενδεχόμενη προοπτική την Γιουγκοσλαβοποίησή της.

Να τονισθεί βέβαια ότι η αποστασιοποίηση από το κυρίαρχο αφήγημα σήμερα είναι μεμπτή, είναι επικίνδυνο να γράφει κάποιος οποιαδήποτε σκέψη ή άποψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας ζητήματα όπως είναι οι ιστορικές και γεωστρατηγικές πτυχές του ζητήματος. Οι Αμερικανοί δίνουν το σύνθημα και οι Ευρωπαίοι σαγηνεμένοι χορεύουν τον χορό της καταστροφής τους. Απαιτείται η κοινή λογική για να αντιληφθεί κανείς, ότι κάτι δεν πάει καλά, έχει επικρατήσει το παράλογο!

Συνέπειες των κυρώσεων

Οικονομικά καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Καθώς το κόστος της αποκαλούμενη «ενεργειακής μετάβασης», θα επιφέρει περαιτέρω δημοσιονομικά βάρη, θα επιτείνει την ενεργειακή κρίση που πλήττει ασύμμετρα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τρίτον θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη, φέρνοντας εγγύτερα τα σύννεφα του στασιμοπληθωρισμού.

Αναλυτές τονίζουν ότι το σχέδιο θα απαιτήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε επενδύσεις για την επίτευξη του βασικού στόχου της αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο πληθωρισμός είναι ένας τεράστιος οικονομικός κίνδυνος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Πρέπει να το πολεμήσουμε ώστε να μην προκληθεί οικονομική κρίση και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός» πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για τη σταδιακή κατάργηση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, η οικονομία και η βιομηχανία της Γερμανίας να περιέλθουν σε βαθιά κρίση.

Για «αποκάλυψη» στις τιμές των τροφίμων προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, εν μέσω του σοκ που έχει προκαλέσει στις τιμές ο πόλεμος στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού και κριθαριού, καθώς και τα δύο τρίτα της παγκόσμιας προμήθειας ηλιελαίου που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα

Ο Andrew Bailey έστειλε ένα ζοφερό μήνυμα, παράλληλα με την προειδοποίηση ότι βιώνουμε ένα «πραγματικό σοκ στα εισοδήματα». που προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας. Ο κ. Bailey δήλωσε στους βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου, ότι η καταναλωτική ζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεαστεί από τον τρέχοντα πληθωρισμό, ο οποίος είναι επί του παρόντος ο υψηλότερος των τελευταίων 30 ετών.

Οι HΠΑ παρότι διαφαίνονται ως η μόνη κερδισμένη από την Ουκρανική κρίση, πληρώνει ένα μέρος του συνολικού κόστους.

Ο Ed Yardeni της Yardeni Research δήλωσε ότι το υψηλό κόστος καυσίμων μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Εκτίμησε ότι ένα τυπικό νοικοκυριό των ΗΠΑ θα ξόδευσει πάνω από 4.800 δολ. για βενζίνη φέτος, μια αύξηση 2.000 δολ. σε σχέση με πέρυσι.

Στο νέο κόσμο που δημιουργείται, η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ μη δυτικών κρατών στα νομίσματα κάθε χώρας θα ενταθεί, η Ρωσία θα μπορέσει να κάνει χωρίς τις εξαγωγές που προορίζονται για τις δυτικές χώρες. Θα απαιτηθεί η υποδομή (αγωγοί φυσικού αερίου, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.), αλλά εντός δύο έως τριών ετών θα κατασκευαστούν.
Από τη δυτική πλευρά, θα δούμε μια πολύ ταχεία επιδείνωση του
βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών, διαφορετική στη φύση της και στην αγριότητά της ανάλογα με τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κινήματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ορισμένες ιδιαίτερα εύθραυστες χώρες…

Έρχεται κοινωνική αναταραχή

Η έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων οδηγεί στην καταστροφή εκατομμύρια νοικοκυριά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς αναγκάζονται να διαθέσουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος για τις πληρωμές της ενέργειας, με τους αναλυτές να φοβούνται το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης.
Το κόστος ζωής φτωχοποιεί πολλούς ανθρώπους της εργατικής τάξης παγκοσμίως και έχει επίσης πυροδοτήσει κοινωνικές αστάθειες σε αρκετές χώρες.
Έρχονται δύσκολοι καιροί και το ερώτημα που γεννάται είναι για πόσο ακόμη δεν θα αντιδρούν οι λαοί στη μείωση του επιπέδου ζωής τους. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο συναισθηματισμός και η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό αλλά οι οικονομικές δυσκολίες και η αντίληψη του άτοπου του πράγματος, θα προκαλέσουν εν ευθέτω χρόνω κοινωνικές ταραχές. Γίνεται πια κατανοητό ότι οι κυρώσεις δεν εκπληρώνουν το σκοπό τους, η Ρωσία είχε προετοιμάσει τις ασφαλιστικές δικλείδες επί πλέον ο πόλεμος επί του εδάφους δεν έχει καμία ορατή και λογική πιθανότητα να τελειώσει θετικά για τον Ζελένσκι, όσα όπλα και αν του στείλουν.

Με οικονομικούς, ενεργειακούς και εμπορικού όρους η Ρωσία εξέρχεται κερδισμένη.

Η μεγάλη ανατίμηση του ρουβλίου από τα 150 ρούβλια ανά δολάριο στα 57 ρούβλια ανά δολάριο και εσχάτως 66 ρούβλια ανά δολάριο, ήταν απόρροια της στρατηγικής κίνησης να πληρώνουν οι μη φιλικές χώρες το φυσικό αέριο σε ρούβλια αντί δολάρια.
Η Ρωσία κατάφερε να περιορίσει τις παρενέργειες των κυρώσεων και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2022 περί το 10% ίσως και οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την Ουκρανία, όπου θα συρρικνωθεί κατά 40%.
Οι ρώσοι κατάφεραν να βρεθούν αντιμέτωποι με όλον τον πλανήτη και να αντέξουν από την καταιγίδα των κυρώσεων.

Στροφή της Ρωσίας στις αγορές Ινδίας και Κίνας

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου της από τις ΗΠΑ, ώθησαν τη Ρωσία να απομακρυνθεί από την Ευρώπη και να στραφεί σε πελάτες στην Ινδία και την Κίνα. Παραλαμβάνοντας φορτία που δεν ζητούνται πλέον στην Ευρώπη, σε τιμές με τεράστια έκπτωση, οι Ασιατικές χώρες είναι ευγνώμονες προς το ιερατείο της Δύσης για τις αποφάσεις του. Υπάρχουν πληροφορίες για τιμές στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ η Ευρώπη αποφεύγει το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω κυρώσεων, η Ινδία και η Κίνα έχουν αυξήσει τις αγορές τους και εισάγουν όγκους ρεκόρ ρωσικού αργού, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.

Η Ρωσία διέθεσε σύμφωνα με εκτιμήσεις ως την περασμένη εβδομάδα,79 εκατομμύρια βαρέλια αργού τα οποία είτε ταξίδευαν με δεξαμενόπλοια, είτε διατηρούνταν σε πλωτές αποθήκες. Η ποσότητα αυτή είναι υπερδιπλάσια από τα 27 εκατομμύρια βαρέλια αργού που είχε μεταφέρει η Ρωσία από τη θάλασσα τον Φεβρουάριο, λίγο πριν την εισβολή του Putin στην Ουκρανία.

Ακόμα και ο αντίκτυπος από την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου, εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα μπορούσε να μετριαστεί από τη ζήτηση από την Ασία, όπως αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του, συμπληρώνοντας: «Αν η Δύση δεν ασκήσει διπλωματική πίεση στους Ασιάτες αγοραστές, δεν θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις».

Το Bloomberg αναφέρει ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 50% φέτος Προφανώς οι περιορισμοί – οι οποίοι ώθησαν την τιμή του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και αύξησαν τα έσοδα για τους εξαγωγείς πετρελαίου – είναι ακριβώς αυτό που ήλπιζε ο Πούτιν.

militaire.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.