Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Τα νεωτέρα για τις εκρεμμείς συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Άυλη συνταγογράφηση

Τα νεωτέρα για τις εκρεμμείς συντάξεις ΙΚΑ(ika.gr), ΝΑΤ(nat.gr), ΟΑΕΕ(oaee.gr), ΔΕΚΟ – Άυλη συνταγογράφηση – Όλες οι πληροφορίες

NEWS: Aυξητική πορεία στον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων κατέγραψε η έκθεση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» (atlas.gov.gr) για τον Ιανουάριο του 2021, αλλά η απόδοση σαφώς υπολείπεται των αποδόσεων-ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το φθινόπωρο του 2020. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την έκθεση, οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε 143.000 τον πρώτο μήνα του 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2021 ολοκληρώθηκαν 16.251 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 13.515 τον Ιανουάριο του 2020 και 11.643 τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Eτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Ιανουάριο του 2021 ανέρχεται σε 20,24% έναντι του Ιανουαρίου του 2020 και 39,58% έναντι του Ιανουαρίου του 2019 και παρά το γεγονός πως οι υπηρεσίες του (e-ΕΦΚΑ) λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Πάντως τους προηγούμενους μήνες, όπως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος 2020, οι απονομές σημείωσαν καλύτερες αποδόσεις, φτάνοντας τις 18.000-19.000.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό τμήμα της αύξησης στις απονομές προήλθε από την εφαρμογή της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ». Μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», από την έναρξη λειτουργίας του τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 έχουν εκδοθεί ψηφιακά συνολικά 25.537 συντάξεις, όπου 19.321 εξ αυτών αφορούν σε μεταβιβάσεις και 6.216 σε συντάξεις γήρατος αγροτών.

Οι εκκρεμείς συντάξεις το μήνα Ιανουάριο ανέρχονται σε 143.519 ( κόστος 540.642.942 ευρώ) από τις οποίες οι 115.000 χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες, δηλαδή είναι αιτήσεις για τις οποίες ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τις 90 ημέρες). Πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα οι εκκρεμείς συντάξεις έφθαναν τις 164.511 και το 2019 τις 116.518.

Η έκθεση σημειώνει με έμφαση πως οι αιτήσεις καταγράφονται με βάση την ημερομηνία υποβολής αντί της ημερομηνίας καταχώρησης στο πληροφοριακό σύστημα στο παρελθόν, καθώς στα τέλη του 2019 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί για πολλούς μήνες.

Οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις από το 2017 που ιδρύθηκε ο (e-ΕΦΚΑ) με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο έντονο το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2019 (αύξηση 18,53% – 9.494 περισσότερες νέες αιτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

Το 2021 εκτιμάται όπως επισημαίνει η έκθεση ότι θα υποβληθούν 155.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης έναντι 157.000 πέρυσι και 167.000 το 2019. Ωστόσο ειδικοί στην ασφάλιση έχουν ενδείξεις ότι οι αιτήσεις φέτος θα υπερβούν τις 200.000.

Η έκθεση σημειώνει με έμφαση πως οι αιτήσεις καταγράφονται με βάση την ημερομηνία υποβολής αντί της ημερομηνίας καταχώρησης στο πληροφοριακό σύστημα στο παρελθόν, καθώς στα τέλη του 2019 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί για πολλούς μήνες.

Τα νεωτέρα για τις εκρεμμείς συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Άυλη συνταγογράφηση

Ένας από τους διαθέσιμους τρόπους για να κλείσει κανείς ραντεβού για τον εμβολιασμό του για τον κορωνοϊό είναι μέσω μηνύματος που λαμβάνει, αν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση.

Aυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ήδη από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών και όσοι είχαν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση έλαβαν sms για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Πατώντας στο  emvolio.gov.gr  oδηγείται ο χρήστης στην πλατφόρμα εμβολιασμού για να κλείσει το ραντεβού του.

Καταρχάς, για την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση απαιτούνται τρία στοιχεία:

-οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet

-ο ΑΜΚΑ του πολίτη ή και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών του

-ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου ή/και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail).

Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει τα στοιχεία της συνταγής που συνταγογραφεί ο γιατρός, μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (SMS) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).

Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη στον φαρμακοποιό δε χρειάζεται το φυσικό έντυπο της συνταγής με την υπογραφή και τη σφραγίδα του γιατρού, αλλά εκτελείται με τον αριθμό της (barcode συνταγής), τον οποίο τον έχει λάβει ο πολίτης με μήνυμα. Ακόμη, κι αν το μήνυμα χαθεί η συνταγή μπορεί να αναζητηθεί βάσει του ΑΜΚΑ.

Βήμα βήμα η διαδικασία εγγραφής

-Συνδέεστε στη διαδικτυακή πύλη www.gov.gr

-Επιλέγετε την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια»

-Φάκελος Υγείας

-Άυλη Συνταγογράφηση

-Είσοδος στην Υπηρεσία

-Εκεί επιλέγετε «Είσοδος με TAXISnet» και μετά «Είσοδος στην Υπηρεσία».

Στη συνέχεια μεταφέρεστε στη σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των στοιχείων σας. 

-εισάγετε το username και το password που χρησιμοποιείτε στο σύστημα TAXISnet και επιλέγετε «Είσοδος».

-αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία που δώσατε, καλείστε να δώσετε την εξουσιοδότησή σας για την ανάκτηση προσωπικών σας δεδομένων (ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ, πατώντας το κουμπί «Εξουσιοδότηση» στην οθόνη που ανοίγει.

-στη συνέχεια, εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους και επιλέγετε «Είσοδος».

-εμφανίζεται η σύνοψη των στοιχείων σας, ενώ αφού ελέγξετε την ορθότητά τους, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

Μετά την επιτυχή σύνδεση, εισέρχεστε στη σελίδα της άυλης συνταγογράφησης στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να δηλώσετε το κινητό σας ή το email σας.

-Επιλέγετε «Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση»

-στη συνέχεια συμπληρώσετε το κινητό τηλέφωνο ή/και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμείτε να λαμβάνετε τα στοιχεία των συνταγών που εκδίδονται

Εάν συμπληρώσετε και τα δύο, τότε η αποστολή των στοιχείων της συνταγής γίνεται μέσω SMS και  Στο SMS θα λαμβάνετε το barcode της συνταγής, την ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης ισχύος της συνταγής και στο e-mail θα λαμβάνετε το σύνολο της πληροφορίας της συνταγής (barcode της συνταγής, την ημερομηνία και ώρα καταχώρισής της, τη διάρκεια ισχύος της συνταγής, τις διαγνώσεις και τα φάρμακα).

Πληρωμή συντάξεων Μαΐου 2021 : ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Δώρο Πάσχα 2021

Συντάξεις αναδρομικά 2021 : Δημόσιο, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – Αναστολή εργασίας και 534 ευρώ

ΕΚΑΣ και αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – 534 ευρώ επίδομα : Τα τελευταία ΝΕΑ

loading...