Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Τα Αραβικά Εμιράτα «Παγώνουν» την αγορά 50 F-35 / Αγοράζουν Rafale απο τον Μακρόν

Με ακύρωση της αγοράς 50 μαχητικών F-35 της Lockheed Martin απειλούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμαρτυρόμενα για τις πολύ αυστηρές, όπως υποστηρίζουν, προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ.

«Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι λειτουργικοί περιορισμοί και μια ανάλυση του κόστους έναντι των κερδών οδήγησαν σε αυτήν την επανεκτίμηση» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΑΕ τη στιγμή η Γαλλία προσφέρει εναλλακτικές λύσεις αφού στις αρχές Δεκεμβρίου (κατά την επίσκεψη του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν)τα Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 80 μαχητικών Rafale έναντι 14 δισεκ. ευρώ

Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο, οι ΗΠΑ παραμένουν «ο προμηθευτής που προτιμούν τα Εμιράτα» για συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και, παρά την αναστολή των συζητήσεων για τα F-35, μια αποστολή των ΗΑΕ θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχαν προσπαθήσει, μάταια, να μπλοκάρουν την πώληση, λόγω της συμμετοχής των Εμιράτων στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την εμπλοκή της Κίνας στα ΗΑΕ, ιδίως λόγω των εργασιών που έχει αναλάβει το Πεκίνο σε ένα λιμάνι κοντά στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι ΗΠΑ επιμένουν να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν ότι τα F-35 δεν θα γίνουν αντικείμενο της κινεζικής κατασκοπίας.

Τα ΗΑΕ επιθυμούσαν εδώ και καιρό να αγοράσουν F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 «Reaper», αλλά το Ισραήλ είχε αντιταχθεί, ώστε να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή του. Το Ισραήλ έχει λάβει διαβεβαιώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Η πώληση εγκρίθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, και αφορούσε 50 μαχητικά F-35, 18 μη επανδρωμένα MQ-9 και πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συνολικής αξίας 23 δισεκ. δολαρίων.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.