Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Τέλος το φυσικό αέριο για την Φινλανδία από την Ρωσία – Πώς αντέδρασε το Ελσίνκι

Η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο στη Φινλανδία, που προχωρά σε deal με αμερικανική εταιρεία για LNG

Σε αναστολή των ροών φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία προχώρησε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom από σήμερα το πρωί Σαββάτου 21 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας αυτά που είχε ανακοινώσει χθες η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.

«Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο 21 Μαΐου στις 04:00 (GMT)», ανακοίνωσαν οι Φινλανδοί.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο σε Φινλανδούς πελάτες από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Gasum έχει αρνηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο Σάββατο, η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία.
H Gasum είχε ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου, λόγω της διαμάχης για τον τρόπο πληρωμής.
ΗΦινλανδίαείναι η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μένει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα έχει κλείσει ήδη τις στρόφιγγες γιαΠολωνίακαιΒουλγαρία.

Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του ενεργειακού μείγματος της σκανδιναβικής χώρας.

Φινλανδία: Deal με αμερικανική εταιρεία για LNG

Εν τω μεταξύ, η φινλανδική Excelerate Energy Inc. υπέγραψε 10ετή συμφωνία για τη μεταφορά πλοίου που αποθηκεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Φινλανδία, επιτρέποντας στη χώρα και τη γειτονική της Εσθονία να τερματίσουν ακόμη και από τον χειμώνα του 2023 τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια τελετής στο Ελσίνκι, ο κρατικός διανομέας φυσικού αερίου Gasgrid Finland Oy συμφώνησε την Παρασκευή να ναυλώσει τη χρήση ενός εξειδικευμένου δεξαμενόπλοιου από την Excelerate, γνωστό ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ή FSRU.
Τα εν λόγω πλοία χρησιμοποιούνται ως υπεράκτιοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG.
Η συμφωνία έρχεται μετά από την συνάντηση των Φινλανδών και Σουηδών ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στον Λευκό Οίκο.
www.bankingnews.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.