Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Συνεταιρισμοί και αγρότες στις δεσμεύσεις Μ.Βορίδη από την Κρήτη

Θέματα του πρωτογενή τομέα και προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Περάματος Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των συνεταιρισμών και στο νέο νομικό πλαίσιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο, για τη λειτουργία τους και το ρόλο τους στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αγροτοσυνεταιριστικού Κινήματος, ο υπουργός Μάκης Βορίδης μίλησε για τα ωφέλη που προκύπτουν από τους συνεταιρισμούς και την αξιοποίησής τους από αγρότες και κτηνοτρόφους, τονίζοντας πως με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας που θα ανακοινωθεί, οι συνεταιριστές θα μπορούν να διαμορφώνουν το πλαίσιο συνεργασίας τους και λειτουργίας των ενώσεων τους, έτσι ώστε να μετέχουν σε αποτελεσματικούς συνεταιρισμούς. Τους ζήτησε να στηρίξουν τις συνεταιριστικές προσπάθειες, «διότι μόνο μέσα από την ένωση τους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά εμπορικά συμφέροντα και να ενισχύσουν παράλληλα τις παραγωγές τους». Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τους φορείς και τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι θα υπάρξει ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας με 32 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης προχωρούν τα ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις εκκρεμείς καταβολές εξισωτικής αποζημίωσης, το μεταφορικό ισοδύναμο, την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, αλλά και τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν από τον οργανισμό οι δικαιούχοι.

Παράλληλα, είπε πως εξετάζονται ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των ελαιοπαραγωγών του 2019, η πρόωρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης παρά τα νομικά θέματα που προκύπτουν, καθώς και η δυνατότητα ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, ο κ. Βορίδης είπε ότι στο υπουργείο εξετάζονται θέματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, μέσα από μία στοχευμένη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσέγγιση, ώστε να βρεθεί ο τρόπος ενίσχυσης συγκεκριμένων καλλιεργειών, όπως τα θερμοκήπια.

Για γνώση των θεμάτων της κτηνοτροφίας από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως ως υπουργός Αγροτικής Οικονομίας κληρονόμησε παθογένειες και αγκυλώσεις τις οποίες προσπαθεί να ξεπεράσει. Το βασικό είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας πως στο αρμόδιο υπουργείο γίνεται εξαιρετική δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας θα δει ο κλάδος στις επόμενες εβδομάδες.

Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος ζήτησε από τον υπουργό να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με χρηματοδοτικά προγράμματα, τονίζοντας πως η περιοχή έχει ανάγκη από υποδομές και έργα, τα οποία θα οδηγήσουν τον κλάδο και τους απασχολούμενους σε αυτόν, στη σύγχρονη εποχή.

loading...