Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Σταϊκούρας: Πτώση τζίρου για το 90% των επιχειρήσεων – Διευρύνεται η κρατική στήριξη

4

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική και μεθοδική  στις ενέργειες της, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. «Κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο», είπε χαρακτηριστικά  και ανέφερε πως ήδη έχουν δοθεί από την Ευρώπη μεγάλες ευελιξίες στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για παρεμβάσεις αύξησης της ρευστότητας όπως π.χ. με ομόλογα κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική ευελιξία που χορηγήθηκε από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ανέφερε πως οι μειώσεις φόρων, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ανεργίας και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την αύξηση της απασχόλησης δεν θα προσμετρούνται στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο υπουργός στο σημείο αυτό είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας και πως απαιτείται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η συζήτηση για τα ομολόγα του κορωνοϊού θα απαιτήσει συναινέσεις που σήμερα δεν είναι διαθέσιμες. «Δεν θα είναι εύκολη συζήτηση», είπε και τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά δημιουργικής αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις στήριξης στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ και πως την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί ο αριθμός των κλάδων που θα μπορούν να λάβουν κρατική βοήθεια. «Έχουμε μια απώλεια τζίρου κοντά στο 90% για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε και νέους ΚΑΔ που θα δικαιούνται στήριξη», είπε.

Ο ίδιος απεκάλυψε πως οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων που χορηγεί η κυβέρνηση στους πληττόμενους κλάδους κοστίζει 6 δισ. ευρώ το μήνα και πως η προϋπόθεση για τη χορήγηση της όποιας στήριξης είναι να μην υπάρξουν απολύσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μορφή που θα έχει η άμεση χορήγηση οικονομικής στήριξης προς τους πληττόμενους κλάδους ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία ξεκαθάρισε πως θα είναι χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση και όχι δάνειο. Απεκάλυψε δε πως το σχετικό σχέδιο έχει σταλεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να το εγκρίνει διότι αποτελεί κρατική ενίσχυση. Εκτίμησε πως η ΕΕ θα δώσει με fast truck διαδικασίες την έγκριση της και έτσι θα καταστεί εφικτό οι επιχειρήσεις να στηριχθούν εντός του Απριλίου. «Η επιχείρηση θα αποδώσει αυτή την ενίσχυση μετά από πολλά χρόνια», τόνισε. Στην ίδια βάση υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τρέχει να σχηματοποιήσει και προγράμματα χρηματοδότησης με την αξιοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.  «Προσπαθούμε το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει το βάρος της διάσωσης όλης της επιχειρηματικότητας» , είπε σχετικά.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More