Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Σήμερα η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης: Τι θα ανακοινώσει ο Β.Πούτιν – Τα τρία σενάρια

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Δύση

Η ημέρα που όλοι είχαν κυκλώσει έφτασε, καθώς σήμερα 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης παρέλαση στη Ρωσία για τον εορτασμό της επετείου της Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ολόκληρη η υφήλιος αναμένει με κομμένη την ανάσα τι θα ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος, με τα σενάρια στην πλειοψηφία τους να μην είναι ευοίωνα και τον μεγαλύτερο φόβο να έγκειται σε ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου και δη με τη χρήση πυρηνικών προς τη Δύση από πλευράς Μόσχας.

Δεν είναι, εξάλλου, παρά μόλις λίγα 24ωρα πίσω, που το Reuters υποστήριξε ότι «ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη συντέλεια του κόσμου», την ώρα που παγκόσμια αίσθηση είχε προκαλέσει η μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις εν λόγω πρωτεύουσες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Ευκαιρία για επίδειξη ισχύος η σημερινή παρέλαση -Θα «παρελάσουν» πυρηνικά όπλα

Τα πάντα είναι έτοιμα για τη σημερινή παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών για την 77η επέτειο της Ημέρας της Νίκης, που θα λάβουν χώρα στη Μόσχα και θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πούτιν να κάνει επίδειξη ισχύος στη Δύση.

Μάλιστα, αναμένεται να συμμετάσχουν όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας, ενώ στις πρόβες συμμετείχε και θερμοπυρηνικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές.

Τα τρία σενάρια της Δύσης για τις ανακοινώσεις Πούτιν

Τις προηγούμενες ημέρες, κυκλοφόρησαν τρία σενάρια για το τι θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σημερινή επέτειο.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το οποίο υποστήριζαν σθεναρά αξιωματούχοι της Δύσης και της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Εξηγούν, μάλιστα, τη θεωρία αυτή λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Στο δεύτερο σενάριο, η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάζει και άλλους τρόπους, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεσή της. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η προσάρτηση των εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, η μεγάλη ώθηση δυνάμεων για την κατάληψη της Οδησσού στο νότο ή η δήλωση περί πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.

Το τρίτο -και τελευταίο- σενάριο προέκυψε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποκάλυψε πως ο Πούτιν σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που του εκμυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρώτη πιθανότητα, παρά τη σχετική διάψευση του Κρεμλίνου, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση ή επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία κινητοποιώντας προσωπικό και πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, που δεν είχαν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί.

«Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε κεκαλυμμένη κινητοποίηση και ετοιμάζεται να την ανακοινώσει ανοικτά στο εγγύς μέλλον κι είμαι περίεργος πώς θα το εξηγήσουν στο λαό τους», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Με την άποψή του συμφωνεί και ο Αντρέϊ Κολέσνικοφ, συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, σημειώνοντας στο CNN ότι αν και το αρχικό σχέδιο του Πούτιν ήταν κηρύξει τη νίκη και το τέλος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, «είναι προφανές ότι ο πόλεμος τραβά σε μάκρος και το σχέδιο του Πούτιν δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει, αν και είναι υποχρεωμένος να κάνει μια συμβολική ή πρακτική χειρονομία. Όλοι εδώ φοβούνται ότι θα ανακοινώσει μερική ή γενική κινητοποίηση, αν και μια τέτοια κίνηση ίσως αποδειχθεί ελάχιστη δημοφιλής, καθώς οι Ρώσοι έχουν γίνει μεν μιλιταριστές, αλλά είναι οκνηροί μιλιταριστές, στρατιώτες του καναπέ».

Μία δεύτερη πιθανότητα είναι ότι φοβούμενος μια ήττα ο Πούτιν ίσως επισείσει εξάλλου την πυρηνική απειλή έστω και έμμεσα – καθώς θα παρελαύνουν μπροστά του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας βαρέα όπλα, μεταξύ άλλων και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Αποκλιμάκωση του πολέμου;

Δεν αποκλείεται, βέβαια, από την άλλη ο Πούτιν να επιδιώξει μια αποκλιμάκωση του πολέμου βλέποντας περιορισμένα τα περιθώρια μιας μεγάλης νίκης, όπως την φανταζόταν.

Ίσως, λοιπόν, ενώπιον των δυνάμεών του, της ρωσικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης να ανακοινώσει ότι η Ρωσία πέτυχε τους μεγαλύτερους στόχους της στην Ουκρανία με την καταστροφή μεγάλων στρατιωτικών στόχο και την κατάληψη αρκετών πόλεων, όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα.

Αλλά, όπως σημειώνουν δυτικά ΜΜΕ, θα δυσκολευτεί «να πουλήσει» μια τέτοια νίκη στους συμπατριώτες του καθώς οι Ουκρανοί ενδέχεται να επιχειρήσουν ανακατάληψη εδαφών προκαλώντας νέες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις, έστω κι αν περάσουν στην άμυνα.

Το ενδεχόμενο πολέμου διαρκείας

Πάντως, πιθανόν μια χρονοβόρα παράτασή του να είναι καλύτερη επιλογή από την έμμεση παραδοχή της αποτυχίας.

«Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσει την 9η Μαϊου για να κηρύξει με κάποιο τρόπο τη νίκη. Πολλοί κοινωνιολόγοι λένε ότι οι Ρώσοι θέλουν να τελειώσει αυτό, αλλά με καλό τρόπο. Ωστόσο, θα ανέμενα [από τον Πούτιν] να εμφανίσει και κάποιες νέες προκλήσεις. Γίνονται πολλά και ο Πούτιν γνωρίζει τώρα τους οικονομικούς κινδύνους και τα προβλήματα που θα εμφανιστούν σύντομα, Άρα θα χρειαστεί να παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία», λέει ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής σύνταξης του Riddle Russia, Άντον Μπαρμπάσιν.

Ήδη κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία εξηγούν ότι η χώρα βρίσκεται μάλλον με το ΝΑΤΟ σε πόλεμο, παρά με την Ουκρανία για να δικαιολογήσουν κάποιες από τις πρόσφατες ήττες των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης ο Πούτιν χρειάζεται να προσφέρει μια σαφέστερη ιδεολογική εξήγηση για την επέμβαση, καθώς ο πόλεμος αρχίζει να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα των Ρώσων πολιτών.

pronews.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.