Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ραγδαίες εξελίξεις: Το Ισραήλ κάνει λόγο για ανάπτυξη «πυρηνικών» βομβαρδιστικών πλησίον της Φινλανδίας

Σοβαρότατη αποκάλυψη με δορυφορικές φωτογραφίες από ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών

Η ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών ImageSat International (ISI) εντόπισε μια «παράτυπη παρουσία» ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών TU-160 και TU-95 που έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Olenya κοντά στη Φινλανδία.

Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία επιφέρουν αντίστοιχα χτυπήματα με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δεν πρόκειται λοιπόν για τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά που χρησιμοποιούνται για να επιφέρουν χτυπήματα περιορισμένης διασποράς. Πρόκειται απλά για όπλα που επιφέρουν πυρηνικό όλεθρο.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν από την εταιρεία, τέσσερα TU-160 εντοπίστηκαν στις 21 Αυγούστου και τρία TU-95 εντοπίστηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχαν «στρατηγικά βομβαρδιστικά» στην αεροπορική βάση στις 12 Αυγούστου.

«Μέσω των συνεχιζόμενων Patterns-of-Life, το σύστημα υποδεικνύει ότι η αεροπορική βάση Ένγκελς είναι το πιθανό σημείο αναχώρησης των στρατηγικών βομβαρδιστικών που εντοπίστηκαν στην αεροπορική βάση Olenya», αναφέρει η έκθεση. Η αεροπορική βάση Ένγκελς φιλοξενεί τα μόνα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία και είναι η βάση για το 121ο Σύνταγμα Αεροπορίας Βαρέων Βομβαρδιστικών (121 TBAP) που πετά με τα TU-160 και TU-95.

Τα βομβαρδιστικά, ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ και στρατηγικά πυρηνικά όπλα, είναι ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν μπόρεσε να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή και έχασε πολλά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το The Drive, στο σύνταγμα απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος «Φρουράι» – ένας διάσημος τίτλος για τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες – για «μαζικό ηρωισμό που επιδείχθηκε από το προσωπικό του συντάγματος σε επιχειρήσεις μάχης».

Αν και δεν είναι σαφές γιατί τα βομβαρδιστικά μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση, η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να απειλεί τη Δύση ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, ακόμη και αφού ανακοίνωσε μια μερική επιστράτευση στη χώρα, λέγοντας ότι πυρηνική απειλή της Ρωσίας «δεν είναι μπλόφα».

Η αεροπορική βάση Olenya βρίσκεται στη χερσόνησο Kola κοντά στο Murmansk. Στεγάζει τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας και σημαντικό αριθμό όπλων και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων τακτικών και στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της συνθήκης New START για τη μείωση των όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές για τις στρατηγικές της δυνάμεις.

Η αεροπορική βάση είναι επίσης μια σημαντική ρωσική αεροπορική βάση με τεράστια ικανότητα κρούσης που θα έστελνε ένα σήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Η βάση είναι επίσης εκτός εμβέλειας των ουκρανικών όπλων που έχουν χτυπήσει ρωσικές αεροπορικές βάσεις με όπλα που παραδίδονται από την Ουάσιγκτον και άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Guardian την Τρίτη ότι το Κίεβο αξιολογεί την απειλή της Μόσχας που χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον της χώρας ως «πολύ υψηλή».

Σύμφωνα με τον Skibitsky, τα πλήγματα με τακτικά πυρηνικά πιθανότατα θα στόχευαν τοποθεσίες κατά μήκος της πρώτης γραμμής όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων, εξοπλισμού, καθώς και κέντρα διοίκησης και κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Όπως καταλαβαίνουμε, η έρευνα της ισραηλινής εταιρείας πληροφοριών είναι τεκμηριωμένη και είναι μία από τις σπάνιες φορές που η συγκεκριμένη εταιρεία παρεμβαίνει σε αντίθεση με αντίστοιχες, αμερικανικές.

Πληροφορίες από το δημοσίευμα της Τζερούσαλεμ Ποστ

newsbreak.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.