Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ραγδαίες εξελίξεις! Η Φινλανδία θα υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ! Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας, οι οποίοι έκαναν γραπτή δήλωση σε σχέση με το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός Sanna Marin δήλωσαν σε κοινή δήλωση την Πέμπτη ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, με την Ρωσία να έχει απειλήσει με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η σκανδιναβική χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει την ένταξη αν και απομένουν μερικά βήματα πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

«Στην διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να διαμορφώσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν.

Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων, δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

Η χώρα των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων εγκαταλείπει οριστικά την ουδετερότητα, που εξασφάλιζε την ειρήνη στην περιοχή, και αναμένεται να ξανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη ασφάλειας με τρόπο που ήταν προηγουμένως ασύλληπτος και μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για την Ρωσία, η οποία θα πρέπει να περιφρουρεί ακόμα περισσότερα σύνορα!

Η Σουηδία, η οποία συνορεύει με τη Φινλανδία στα δυτικά, είναι επίσης πιθανό να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα σήμαινε ότι μια χώρα με την οποία η Ρωσία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων, θα ευθυγραμμιστεί επίσημα στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επεκτείνει την επιρροή του ΝΑΤΟ στην βόρεια Ευρώπη μέχρι την Αρκτική, μια περιοχή που γίνεται ολοένα και πιο σημαντική γεωπολιτικά λόγω των φυσικών της πόρων, της στρατηγικής της θέσης και πολλών εδαφικών διεκδικήσεων, μεταξύ άλλων από την Ρωσία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στην Βαλτική Θάλασσα και εγείρει την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Η χερσόνησος Κόλα, στη βορειοδυτική Ρωσία, στην Αρκτική, ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, είναι ένα «στρατηγικό προπύργιο» που η Μόσχα θεωρεί κλειδί για την εθνική της ασφάλεια και είναι επίσης η βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, βρίσκεται περίπου 170 χλμ. από τα σύνορα με την Φινλανδία.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.