Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Πρώτη επιχειρησιακή έξοδος Rafale με METEOR στην Γαλλική Αεροπορία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 4 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχειρησιακή έξοδος μαχητικού Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας, το οποίο έφερε αναρτημένους πυραύλους αέρος-αέρος METEOR. Σχετικό δελτίο ανέφερε:

“Με την πτήση επικυρώθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς αποθεμάτων όπλων στην ζώνη [φορτώσεως] οπλισμού και κατόπιν επικυρώθηκε η τεχνογνωσία κατά την πρώτη χρησιμοποίηση του πυραύλου από τους οπλουργούς ενώ επιβεβαιώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα των πληρωμάτων. Τώρα η Αεροπορία έχει ενισχυμένη ικανότητα Αέρος-Αέρος στο πλαίσιο αποστολών αεράμυνας, συμβατικής εφόδου ή πυρηνικές. Ένας πραγματικός παράγοντας αλλαγής των όρων του παιχνιδιού, ο METEOR φέρνει σημαντικό κέρδος χωρητικότητος στο Rafale, ενισχύοντας με έναν νέο τρόπο την ικανότητά μας για “πρώτη είσοδο” [στην μάχη]”.

H σύμβαση για την προμήθεια 200 πυραύλων του τύπου, είχε ανατεθεί στην κατασκευάστρια MBDA προ δεκαετίας, τον Ιανουάριο του 2011, με προγραμματισμένη έναρξη παραδόσεων το 2018. Δεν είχε ανακοινωθεί ύψος συμβάσεως. Οι πύραυλοι προορίζονται τόσο για την Αεροπορία όσο και το Γαλλικό Ναυτικό με το οποίο επιχειρούν Rafale M.

Ο METEOR προσφέρει πλήρεις ικανότητες αναχαιτίσεως στα Rafale F3-R, τελευταία έκδοση του μαχητικού στην οποία έχουν αναβαθμισθεί και τα αεροσκάφη προηγουμένων εκδόσεων σε γαλλική υπηρεσία, που είχαν κατασκευαστεί. Το Rafale μπορεί να φέρει μέχρι τέσσερις METEOR αλλά η Γαλλική Αεροπορία επέλεξε για τα αεροσκάφη της να έχουν δυνατότητα μεταφοράς δύο METEOR στους φορείς οπλισμού της ατράκτου, όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε.

Ο συνδυασμός δύο METEOR με δύο MICA EM και δύο MICA ER, εξασφαλίζει μεγάλη τακτική ευελιξία στον ιπτάμενο του Rafale. Καθώς τα σενάρια εμπλοκών σε μικρές αποστάσεις θεωρείται ότι δεν θα λείπουν, εκτιμάται ότι σπανίως θα υπάρχει χρονικό περιθώριο στον ιπτάμενο του Rafale να εκτελέσει περισσότερες από μία ή δύο βολές “πρώτης εισόδου” στην αερομαχία με METEOR, πριν οι αντίπαλοι σχηματισμοί προσεγγίσουν αρκετά και εισέλθουν σε παραμέτρους βολής τυπικών πυραύλων BVR, όπως ο AMRAAM και ο MICA EM.

doureios.com

loading...