Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ποια επισιτιστική κρίση λένε οι Ρώσοι “Θα έχουμε συγκομιδή ρεκόρ σιταριού το 2022”

«Η Ρωσία αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σιταριού το 2022», έγραψε ο Ουλιάνοφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη. ‘Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εξαγωγή 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω του λιμανιού του Novorossiysk κατά την περίοδο 5 μηνών (από 1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου). Τι θα προσφέρουν οι ΗΠΑ;’

Ο Ουλιάνοφ απάντησε στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο κάλεσε τις χώρες με «σημαντικά αποθέματα σιτηρών και λιπασμάτων, καθώς και εκείνες με οικονομικούς πόρους» να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης αναφέρει το jerusalem post.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια για την κάλυψη παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια. ‘Σήμερα, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης, ανακοινώνουμε άλλα 215 εκατομμύρια δολάρια σε νέα επείγουσα επισιτιστική βοήθεια. Και θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Αναμένουμε το Κογκρέσο πολύ σύντομα να εγκρίνει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα.’

40 ΜΚΟ υπέγραψαν δήλωση για την υποστήριξη των μέτρων καταπολέμησης της επισιτιστικής κρίσης, είπε ο Μπλίνκεν την Πέμπτη. Ο ίδιος και η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ συναντήθηκαν επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συζητήσουν το θέμα.

Στα μέσα Απριλίου, ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας το 2022 θα μπορούσαν να μειωθούν από 23,1 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε 17 εκατομμύρια τόνους το 2022. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο, αλλά οι εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν φέτος από 5,3 εκατομμύρια τόνους σε 3,4 εκατομμύρια τόνους. Το Reuters ανέφερε στα τέλη Απριλίου ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν στο μισό, από 86 εκατομμύρια τόνους σε 41,4 εκατομμύρια τόνους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το Υπουργείο Γεωργίας και η Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

«Οι Ρώσοι κλέφτες κλέβουν ουκρανικά σιτηρά, τα φορτώνουν σε πλοία, περνούν από τον Βόσπορο και προσπαθούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό», υποστήριξε ο Κουλέμπα την Τρίτη. ‘Καλώ όλα τα κράτη να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αρνηθούν οποιεσδήποτε τέτοιες προτάσεις. Μην αγοράζετε τα κλεμμένα. Μην γίνετε συνένοχοι στα ρωσικά εγκλήματα. Η κλοπή δεν έφερε ποτέ σε κανέναν τύχη’.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει κλέψει εκατομμύρια δολάρια αγροτικού εξοπλισμού, καθώς και λάχανο και πατάτες.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.