Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ- ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια

Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ- ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια – Επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής.

Ειδήσεις: Την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου, ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Απριλίου 2021. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Τι ορίζει ο Νόμος

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2021
  το διάστημα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου μέχρι την Πέμπτη 25 Μαρτίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  το διάστημα από την Τρίτη 23 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 26 Μαρτίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Απριλίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις το διάστημα από την Τετάρτη 24 Μαρτίου μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις το διάστημα από την Τετάρτη 24 Μαρτίου μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
 • Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ
  Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Απριλίου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ- ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια – Ποιοι ασφαλισμένοι έπαθαν σοκ.

Αναδρομικά εκατοντάδων ευρώ από εισφορές καλούνται να πληρώσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες, όπως αποκαλύπτει το enikonomia.gr.

Πρόκειται κυρίως για νέους μηχανικούς, οι οποίοι ενώ έπρεπε να είχαν υπαχθεί στην υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, τελικά κατετάγησαν αυτομάτως από το σύστημα του ΕΦΚΑ στην πρώτη. Κι αυτό, γιατί το Υπερταμείο ασφάλισης καθυστέρησε δραματικά να τους εγγράψει στα μητρώα του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να υποβάλουν αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς προβλέπει ότι όλοι οι μη μισθωτοί είναι υποχρεωμένοι μια φορά τον χρόνο να επιλέγουν ασφαλιστική κλάση βάσει της οποίας θα καταβάλλουν μηνιαίως τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που κυμαίνονται από 210 ευρώ (1η κλάση) έως 566 ευρώ (6η κλάση). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Για το διάστημα αυτό οι νέοι επιστήμονες πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα 126 ευρώ τον μήνα.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται με συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, μετά το πέρας της οποίας δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για όλο το αντίστοιχο έτος. Φυσικά, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να επιλέξει ασφαλιστική κλάση είναι να έχει πρώτα εγγραφεί στα μητρώα του ΕΦΚΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια αρκετοί νέοι μηχανικοί υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ προκειμένου να μπουν στα μητρώα του ταμείου.

Ωστόσο, για πολλούς αυτό δεν κατέστη άμεσα εφικτό. Για αρκετούς νέους μηχανικούς το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να εγγραφούν στα μητρώα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες, ήταν τέτοιο που δεν τους δινόταν η δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε οριστεί το 2020 (13 Μαρτίου 2020).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ταμείο να τους κατατάξει «αυτόματα» στην 1η ασφαλιστική κλάση των 210 ευρώ και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων με το ποσό των 126 ευρώ, για τις μηνιαίες εισφορές τους. Πλέον, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2020, περίπου 90€ παραπάνω για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι τέλος του 2020.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που είχε κάνει αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο του 2019, περάστηκε στο μητρώο ασφαλισμένων του ταμείου, αποκτώντας δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τον Δεκέμβριο του 2020! Ωστόσο, η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κλάσης έπρεπε να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως τις 13 Μαρτίου του 2020. Γεγονός αδύνατο, μιας και μέχρι τότε δεν είχε καταχωρηθεί στο σύστημα του ταμείου. Ο ΕΦΚΑ λοιπόν την κατέταξε αυτομάτως στην 1η ασφαλιστική κλάση (210 ευρώ τον μήνα) και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων (126 ευρώ τον μήνα). Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη κλήθηκε να πληρώσει 90 ευρώ παραπάνω τον μήνα σε εισφορές μέχρι τέλος του 2020. Με το πρώτο ειδοποιητήριο της ζητήθηκαν αναδρομικά ύψους 1.080 ευρώ.

«Έκανα αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ τον Οκτώβριο του 2019. Η εγγραφή μου περάστηκε στο ταμείο τον Μάιο του 2020. Μόλις μπήκα στα μητρώα έλαβα, δυστυχώς, και το πρώτο ειδοποιητήριο, στο οποίο φαινόταν ότι το σύστημα με είχε κατατάξει εσφαλμένα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και όχι στην ειδική κατηγορία για τους νέους επιστήμονες. Ενώ είμαι νέα επιστήμονας και έχω όλα τα κριτήρια κλήθηκα να πληρώσω περίπου 1.000 ευρώ παραπάνω και μάλιστα αναδρομικά.», εξηγεί στο Enikonomia μηχανικός που έλαβε το αναδρομικό μπιλιετάκι του ΕΦΚΑ.

«Καλούμαστε να πληρώσουμε άδικα περίπου 1.000 ευρώ παραπάνω για το 2020, μια χρονιά που είχαμε lockdown! Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαβεβαίωση ότι θα γίνεις συμψηφισμός με τις εισφορές του 2021 και δεν μας έχουν πει αν θα πρέπει να κάνουμε ή όχι ένσταση», εξηγεί στο Enikonomia ο Κώστας, νέος ασφαλισμένος που επίσης κλήθηκε να καταβάλει παραπάνω εισφορές. Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος του Γιώργος Στασινός έχει αποστείλει και σχετικό έγγραφο στον Διοικητή του ΕΦΚΑ ζητώντας να μπει τέλος στην συγκεκριμένη αδικία.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο opeka.Gr για το επίδομα παιδιού Α21 – Voucher 200 ευρώ για λάπτοπ

Πληρωμή συντάξεων Απριλίου 2021 ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Ξεπερνούν τις 22.000 τα νέα αναδρομικά σε συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Αποστράτων – 534 ευρώ επίδομα

loading...