Η καθημερινή σου ενημέρωση!

‘Περίεργες’ εξελίξεις: Οι ΗΠΑ δίνουν στην Τουρκία 40 νέα F-16 Block 70 Viper και αναβαθμίζουν 80 παλαιότερα μαχητικά του στόλου της! Γιατί εξαιρούν την Άγκυρα από τις απαγορεύσεις του νόμου CAATSA;

Oι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν την Τουρκία από τις απαγορεύσεις του νόμου CAATSA που απαγορεύει την πώληση νέου πολεμικού υλικού σε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει ρωσικά οπλικά συστήματα μετά την έναρξη ισχύος του το 2018 και θα της πουλήσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper, ενώ θα εκσυγχρονίσουν τα 80 παλαιότερα μαχητικά του στόλου της!

Πριν λίγο Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφvn μεταξύ των οποίων και ενός της “Yetkin Report” δήλωσε ότι: «Οι συνομιλίες σχετικά με το τουρκικό αίτημα από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, να αγοράσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες για τα F-16 είναι ξεχωριστές από αυτές των συνομιλιών διεκδίκησης των F-35 που είναι σε νομική και τεχνική βάση, επειδή η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων»!

Το τελευταίο αναφερόταν στην επιστροφή των περίπου 2,5 δισ. δολ. που έχει δαπανήσει η Τουρκία για το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

Πρόκειται για την διάλυση των όποιων ελπίδων είχαν αφελείς Έλληνες αξιωματούχοι ότι οι ΗΠΑ θα τηρούσαν το περιεχόμενο του CAATSA και δεν θα πουλούσαν στην Άγκυρα νέα μαχητικά.

Τουρκικές αμυντικές πηγές αναφέρουν ότι «Τα F-16 θα είναι η «γέφυρα» μέχρι η Τουρκία να παράγει το δικό της Εθνικό Αεροπλάνο Μάχης (MMU)

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες για τα F-16, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε τα εξής: «Οι συνομιλίες για το F-16 Letter of Request (LOR) θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο, πολύπλοκο αίτημα. Πολλές άδειες θα πρέπει τελικά να υποβληθούν στο Κογκρέσο για κλιμακωτό έλεγχο».

To συνολικό ύψος της προμήθειας θα προσεγγίσει τα 6 δισ. δολ. ενώ το σύνολο των εργασιών αναβάθμισης των 80 μαχητικών και μεγάλο μέρος της κατασκευής των 20 νέων F-16 θα γίνει στη Τουρκία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.