Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να καταστεί όργανο της Κίνας

5

Άρθρο στο αμερικάνικο Foreign Policy, με την υπογραφή του Hinnerk Feldwisch-Drentrup, δημοσιογράφου και συνιδρυτή του διαδικτυακού περιοδικού MedWatch, με τίτλο Πώς ο ΠΟΥ έγινε συνεργός της Κίνας στον κορονοϊό, που υποστηρίζει πως η Κίνα με την βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετατρέπεται σε υπερδύναμη για την υγεία

Kαθώς ο νέος κορονοϊός ιός αλλάζει τον κόσμο, η Κίνα προσπαθεί να κάνει το ίδιο. Ήδη ένας σοβαρός στρατηγικός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών με σημαντική διεθνή επιρροή, τώρα κινείται σε έναν νέο τομέα — την υγεία.

Σύμφωνα με το νεο-ψυχροπολεμικό αφήγημα:

Η Κίνα κατάφερε να ηγηθεί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από την Κίνα και εξαρτάται από το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολλά επίπεδα. Οι διεθνείς ειδικοί της δεν απέκτησαν πρόσβαση στη χώρα μέχρι που ο Γενικός Διευθυντής Τεντρός Αντανόμ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Xi Jinping στα τέλη Ιανουαρίου. Πριν από αυτό, ο ΠΟΥ επαναλάμβανε αδιάκριτα πληροφορίες από τις κινεζικές αρχές, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από τους Ταϊβανούς γιατρούς—οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύονταν στον ΠΟΥ, που είναι οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών—και ήταν απρόθυμοι να δηλώσουν μια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία λόγω διεθνούς ανησυχίας, αρνούμενοι μετά από μια συνάντηση τον Ιανουάριο. 22 ότι υπήρχε ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΠΟΥ επιθυμούσε να μεταδώσει το μήνυμα του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα είναι συχνά πολύ αμφίβολα και πως δεν είναι σαφές εάν οι εμπειρογνώμονες της ΠΟΥ που ταξίδεψαν στην Κίνα κατανόησαν επαρκώς την κατάσταση επί τόπου.

Η κοινότητα έχει αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου και συμμετέχει πλήρως στη διαχείριση της αυτοαπομόνωσης και την ενίσχυση της δημόσιας συμμόρφωσης, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ. Στην Κίνα, δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και αλλού, ισχυρίστηκε ο Aylward σε συνέντευξη. Προφανώς, η αποστολή της ΠΟΥ δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με άτομα με αντίθετες απόψεις. Πολλοί Κινέζοι του είπαν ότι όλοι τους δέχθηκαν επίθεση μαζί και πρέπει να αντιδράσουν με ενιαίο τρόπο, είπε ο Aylward.

Η ίδια η ομοιομορφία αυτής της αφήγησης θα έπρεπε να είναι μια κλήση αφύπνισης, είπε η Mareike Ohlberg από το εδρεύον στο Βερολίνο Ινστιτούτο Εμπορικών Μελετών για την Κίνα. Πράγματι, όλο το ταξίδι τόσο ξένων όσο και εθνικών εμπειρογνωμόνων φαίνεται να έχει οργανωθεί κατά μήκος των γραμμών Potemkin για μια ομάδα όπου τα περισσότερα από τα διεθνή μέλη της στερούνταν γλωσσικών δεξιοτήτων και εξοικείωσης με την Κίνα. Δεν είχαμε μεγάλη αλληλεπίδραση μέχρι μετά από όλες τις επιτόπιες επισκέψεις, ανέφερε ο Κλίφορντ Λέιν, υποδιευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και μέλος της αντιπροσωπείας. Ήταν το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα, είπε στην Επιστήμη. Εξεπλάγην πραγματικά με το πόσο σύγχρονες ήταν οι πόλεις.

Ο Όλμπεργκ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του ΠΟΥ έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αναφέρει ότι εξεπλάγη που, από την αρχή, πολλοί ειδικοί επαναλάμβαναν αδιάκριτα πληροφορίες από το Πεκίνο και διακηρύσσουν την εμπιστοσύνη τους στον ΠΟΥ και την κινεζική κυβέρνηση. Η έκθεση της ΠΟΥ ορθώς υπογράμμισε την ηρωική δέσμευση του πληθυσμού του Wuhan. Αλλά είναι σημαντικό ο ΠΟΥ να μην υποβαθμιστεί σε ένα όργανο της κινεζικής κυβέρνησης — το οποίο δεν θέλει να καταστήσει διαφανή τον τρόπο που υπέφερε ο πληθυσμός, είπε.

Ο Οσμάν Νταρ, παγκόσμιος ειδικός σε θέματα υγείας στην Αγγλία της Δημόσιας Υγείας και στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, ανέφερε ότι η Κίνα δεν διαφέρει από άλλες χώρες που επιδιώκουν να ασκήσουν επιρροή. Ο ΠΟΥ είχε εξελιχθεί εκτός της αποικιοκρατικής εποχής σε διεθνή υγειονομικά συνέδρια τα οποία είχαν συγκληθεί από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις και την επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ, ανέφερε. Από τότε που ο ΠΟΥ ελέγχθηκε και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα εθνικά συμφέροντα των δυτικών δυνάμεων πριν, τα τελευταία 20 χρόνια, χώρες όπως η Κίνα έχουν αρχίσει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο χώρο υγείας.

Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο απολυταρχισμός είναι κακός για την υγεία σας, είπε η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια της Κίνας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ίσως να μην έχουμε ποτέ σαφή εικόνα για το πώς εξαπλώθηκε ο ιός και για το ποιος πέθανε και για ποιον δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε θεραπείες.

Ο κόσμος ζει τώρα με τις συνέπειες της λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης, είπε ο Ρίτσαρντσον. Όχι μόνο έχουμε αυτό το πρόβλημα τώρα, αλλά ενδέχεται να το έχουμε ξανά στο μέλλον.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.