Η καθημερινή σου ενημέρωση!

ΟΡΓΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ- Πληρωμή για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ

ΟΡΓΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ- Πληρωμή για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) – Τα τελευταία νέα!

NEWS: Την έντονη δυσφορία των αγροτών του νομού Λάρισας για τον τρόπο και τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, κατανεμήθηκε το ποσό των 26,2 εκ. ευρώ, από το Αποθεματικό Κρίσης της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, μετέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, σε συνάντησή τους στο ΥπΑΑΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επεσήμανε στον υπουργό τις ανισότητες και τη διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων, που δημιουργούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς ωφελούνται 20.346 αγρότες, από το σύνολο των 500.000 αγροτών σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, καθιστούν προβληματική τη γενικότερη διάθεσή τους.

Σημειώνεται, ότι η ενίσχυση αφορά παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών, που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022, αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους και τους βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας.

Ο κ. Γεωργαντάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα ενίσχυσης των βιολογικών, υπογραμμίζοντας, ότι τα βιολογικά περιβαλλοντικά προϊόντα, καλύπτουν μόλις το 9% του συνολικού ποσοστού παραγωγής στη χώρα και θα πρέπει έως το 2027 να φτάσουν στο 25%.

Συνδεδεμένη ενίσχυση

Στη συνάντηση των δυο ανδρών, τέθηκε και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη νέα περίοδο 2023 – 2027, με τον κ. Κέλλα να εστιάζει στην αναγκαιότητα συνέχισης καταβολής της για τα μήλα, τονίζοντας πως οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ουκρανική κρίση και την έλλειψη αγορών για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τον Λαρισαίο πολιτικό, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς Υπ.ΑΑΤ, για τη συμπερίληψη στη συνδεδεμένη ενίσχυση όλων των παλαιών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα μήλα, ενώ έχουν υποβληθεί και οι φάκελοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Εργάτες γης

Ακολούθως, ο κ. Κέλλας έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά και η βιομηχανία, με την έλλειψη εργατικών χεριών και εργατών γης,  με αποτέλεσμα καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων να μένουν ασυγκόμιστες. Ο κ. Γεωργαντάς, ενημέρωσε τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, ότι είχε συνάντηση για το ζήτημα, με τον πρέσβη του Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα 35.000 εργάτες γης από την ασιατική χώρα, ενώ επανέλαβε, ότι  δόθηκε παράταση στους ήδη υπάρχοντες εργάτες γης.

Ενισχύσεις για λιπάσματα – ζωοτροφές

Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και τα κόστη αυξημένα. Ο υπουργός απάντησε, ότι η ενίσχυση ύψους 60 εκ. ευρώ για τα λιπάσματα θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά πρόκειται να καταβληθεί και η ενίσχυση ύψους 90 εκ. ευρώ για ζωοτροφές, στους κτηνοτρόφους, καθώς αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, επβεβαιώνοντας πλήρως όσα έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, πριν από λίγες ημέρες.

ΟΡΓΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ- Πληρωμή για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ

Αναπτυξιακός Νόμος

Τέλος, ο Λαρισαίος πολιτικός, έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό, το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με την πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου, που άνοιξε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ότι, επί συνολικού ποσού, έως 200.000 ευρώ, μόνο το 30% θα διατίθεται για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, μαζί με τα παρελκόμενα.

Τόνισε, μάλιστα, πως τούτο είναι “δώρον άδωρον”, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως “οι 60.000 ευρώ δεν επαρκούν για την αγορά τρακτέρ και παρελκόμενων, αφοί οι τιμές κυμαίνονται από 100.000 ευρώ και άνω”.

Ο κ. Γεωργαντάς, ανέφερε, πως αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπορούν να διευκολυνθούν για την αγορά αγροτικού εξοπλισμού, μέσω της ένταξής τους στα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης, για τα οποία εκδόθηκε πρόσκληση, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα 230 εκ ευρώ.

ΟΡΓΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ- Πληρωμή για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ – Η μεγάλη ανατροπή!

Αναδρομικά που ξεπερνούν και τις 6.000 ευρώ έρχονται για 115.000 συνταξιούχους που έμειναν εκτός επανυπολογισμού και δεν πήραν τις αυξήσεις συντάξεων με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εφαρμόζονται από τα 30,1 έτη ασφάλισης και άνω, με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Το ύψος των αναδρομικών φτάνει ή και ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, γιατί οι αυξήσεις θα δοθούν από 1ης/10/2019 που ισχύει ο νόμος 4670. Ηδη τα αναδρομικά μετρούν για 36 μήνες και εκτιμάται ότι πολλοί από τους εν αναμονή για επανυπολογισμό συνταξιούχους θα φτάσουν να πάρουν αναδρομικά για 40 μήνες.

Οι συνταξιούχοι που θα πάρουν τα περισσότερα είναι μετά τον Μάιο του 2016 (νέοι), οι οποίοι θα πάρουν την αύξηση και τα αναδρομικά σε μία δόση, ενώ οι παλαιοί (πριν τον Μάιο του 2016) θα έχουν μεν επανυπολογισμό, αλλά βάσει νόμου θα πάρουν αύξηση αν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά. Η, δε, αύξηση που θα προκύψει, αφού αφαιρεθεί το ποσό της προσωπικής διαφοράς, θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, ενώ τα αναδρομικά θα είναι ουσιαστικά από το 1/5 της αύξησης.

Ολη η διαδικασία του επανυπολογισμού αφορούσε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους (παλαιούς και νέους) με 30,1 έτη ασφάλισης και άνω.

Στην εκκαθάριση των μητρώων όμως προέκυψε ότι σε περίπου 115.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός είτε δεν έγινε καθόλου είτε έγινε με σφάλμα.

Ο επανυπολογισμός για τις 115.000 συντάξεις θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», από τις αρχές του 2023 στον ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), καθώς θα προηγηθεί μια ταξινόμηση των περιπτώσεων ανά κατηγορία που θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του επανυπολογισμού χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στους συνταξιούχους για τους οποίους εκκρεμεί ο επανυπολογισμός περιλαμβάνονται:

  1. Συνταξιούχοι που βγήκαν με παράλληλη ασφάλιση από το 2016 και μετά. Πολλοί έχουν πάρει τη βασική σύνταξη από το Ταμείο με τα πιο πολλά χρόνια και εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξης, αλλά και ο υπολογισμός της προσαύξησης του ποσού σύνταξης για τα διπλά χρόνια ασφάλισης που είχαν ως το 2016.
  2. Συνταξιούχοι με αίτηση μετά τον Μάιο του 2016 που πήραν τη δική τους οριστική σύνταξη ενώ έχουν και σύνταξη χηρείας (πριν ή μετά τη δική τους σύνταξη). Μάλιστα, σε περιπτώσεις θανόντων με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πρέπει να γίνει διπλός επανυπολογισμός, ένας για τη σύνταξη γήρατος και ένας για τη σύνταξη χηρείας. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να ξέρουν ότι μετά τον επανυπολογισμό το άθροισμα των εθνικών συντάξεων που θα λαμβάνουν λόγω γήρατος και χηρείας δεν θα ξεπερνά τα 384 ευρώ.
  3. Συνταξιούχοι από τη λίστα των 31.000 εκκρεμών συντάξεων που δεν πήραν ακόμη οριστική απόφαση, οπότε θα έχουν επανυπολογισμό με το νόμο 4670 σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση της οριστικής τους σύνταξης.
  4. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου (παλαιοί συνταξιούχοι) με ελλιπή στοιχεία για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής τους, των συντάξιμων αποδοχών τους κ.ά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι στους οποίους ο αρχικός επανυπολογισμός που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου έβγαλε αποκλίσεις ετών και αποδοχών σε ποσοστό πάνω από 5%.
  5. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016, στη συνέχεια απασχολήθηκαν και όταν διέκοψαν την απασχόλησή τους η σύνταξη επανήλθε μεν χωρίς την ποινή της εργασίας, αλλά δεν έγινε επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Πρώτα οι αυξήσεις και κατόπιν επανυπολογισμός με διορθώσεις

Οι συνταξιούχοι που έμειναν εκτός επανυπολογισμού θα λάβουν πρώτα τις αυξήσεις του 2023 στη σύνταξή τους και στη συνέχεια θα έχουν επανυπολογισμό και διορθώσεις, αν η αύξηση βγαίνει μεγαλύτερη στην επανυπολογισμένη σύνταξη.

Στους νέους μετά το 2016 συνταξιούχους η «άσκηση» αυτή βγαίνει σχετικά εύκολα, ενώ στους παλαιούς θα χρειαστούν επιμέρους επανυπολογισμοί της προσωπικής διαφοράς μετά την αύξηση και της διαφοράς μετά τον επανυπολογισμό.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος μετά τον Μάιο του 2016 που έχει ακόμη τη σύνταξη «Κατρούγκαλου» και παίρνει μικτά 1.100 ευρώ, εκ των οποίων τα 716 ευρώ είναι η ανταποδοτική και 384 ευρώ η εθνική σύνταξη. Με μια αύξηση 7,5% για το 2023 η σύνταξη θα ανέλθει σε 1.182 ευρώ. Η σύνταξη αυτή θα επανυπολογιστεί όμως ως προς το ανταποδοτικό κομμάτι με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική ανταποδοτική σύνταξη των 716 ευρώ θα αυξηθεί έστω κατά 50 ευρώ, οπότε η αρχική σύνταξη των 1.100 ευρώ θα γίνει 1.150 ευρώ και με την αύξηση 7,5% θα φτάσει στα 1.236 ευρώ. Ο συνταξιούχος λοιπόν που θα παίρνει τα 1.182 ευρώ με την αύξηση στην αρχική σύνταξη θα πρέπει να πάρει άλλα 50 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό και ένα συμπλήρωμα αύξησης 4 ευρώ.

Τι προβλέπεται στον επανυπολογισμό για αυξήσεις, αναδρομικά και προσωπική διαφορά συντάξεων

Ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), με τον οποίο βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις από τα 30,1 έτη ασφάλισης κα άνω, ισχύει από 1ης/10/2019 και μετά.

Ολες οι νέες αιτήσεις από αυτή την ημερομηνία και μετά διέπονται ως προς τον υπολογισμό σύνταξης από τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670. Αντίθετα, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 ως και 30/9/2019 διέπονται ως προς τον υπολογισμό σύνταξης από τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Ο εν λόγω νόμος είχε μικρότερα ποσοστά από τα 30,1 έτη και άνω σε σχέση με το νόμο 4670 και για το λόγο αυτό έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου Βρούτση. Ο ίδιος επανυπολογισμός έγινε και σε όλες τις προ Κατρούγκαλου συντάξεις (παλιοί συνταξιούχοι), με αποτέλεσμα σε περίπου 200.000 συνταξιούχους να δοθούν αυξήσεις, γιατί ξεπέρασαν την προσωπική διαφορά που έπαιρναν από τον επανυπολογισμό που είχαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Περισσότερο κερδισμένοι από τον επανυπολογισμό θα βγουν οι νέοι -μετά τον Μάιο του 2016- συνταξιούχοι, διότι κατά κανόνα δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα πάρουν καθαρή αύξηση σε μία δόση και για πολλούς μήνες. Ο λόγος που οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά είναι γιατί οι συντάξεις τους με το νόμο Κατρούγκαλου βγήκαν μικρότερες από των παλαιότερων συνταξιούχων και μόνον αν η μείωση ξεπερνούσε το 20% έπαιρναν ως προσωπική διαφορά ένα τμήμα της μείωσης και όχι ολόκληρο. Στους παλαιούς συνταξιούχους όμως δόθηκε ως προσωπική διαφορά όλο το ποσό της μείωσης που προκάλεσε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου. Οι παλαιοί συνταξιούχοι δηλαδή διατήρησαν το ίδιο ποσό σύνταξης (με ένα τμήμα ως προσωπική διαφορά), ενώ οι νέοι συνταξιούχοι έχουν ντε φάκτο μείωση ως 20% και, αν την ξεπεράσουν, τότε παίρνουν ένα μέρος της μείωσης ως προσωπική διαφορά. Μάλιστα, από τις αιτήσεις του 2019 και μετά δεν ισχύει καμία προστασία σύνταξης με προσωπική διαφορά, ακόμη και αν οι μειώσεις συντάξεων είναι 30% αντί 20%. Ολα αυτά τα προέβλεψε ο νόμος Κατρούγκαλου, που εν μέρει ήρθε να ανατρέψει ο νόμος Βρούτση δίδοντας με τον επανυπολογισμό αυξήσεις στις συντάξεις όσων έχουν από 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του επανυπολογισμού για συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά με 35,6 και 37,6 έτη ασφάλισης

Μισθός(*) 35,6 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 37,6 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αρχική σύνταξη ν. 4387 Νέα Σύνταξη ν. 4670 Αύξηση Αναδρομικά 36 μην. Αρχική σύνταξη ν. 4387 Νέα Σύνταξη ν. 4670 Αύξηση Αναδρομικά 36 μην.
900 695 731 36 1.296 727 777 50 1.800
985 725 764 39 1.404 759 814 55 1.980
1.070 754 797 42 1.512 792 851 59 2.124
1.155 784 829 46 1.656 824 888 64 2.304
1.240 813 862 49 1.764 856 925 69 2.484
1.325 843 895 52 1.872 889 962 73 2.628
1.410 872 928 56 2.016 921 999 78 2.808
1.495 901 960 59 2.124 954 1.036 83 2.988
1.580 931 993 62 2.232 986 1.074 88 3.168
1.665 960 1.026 66 2.376 1.018 1.111 92 3.312
1.750 990 1.059 69 2.484 1.051 1.148 97 3.492
1.920 1.049 1.124 76 2.736 1.116 1.222 106 3.816

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του επανυπολογισμού για συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά με 38 και 40 έτη ασφάλισης

Μισθός(*) 38 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 40 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αρχική σύνταξη ν. 4387 Νέα Σύνταξη ν. 4670 Αύξηση Αναδρομικά 36 μην. Αρχική σύνταξη ν. 4387 Νέα Σύνταξη ν. 4670 Αύξηση Αναδρομικά 36 μην.
1.070 801 865 63 2.268 842 919 77 2.772
1.190 848 918 70 2.520 893 979 86 3.096
1.270 879 954 75 2.700 928 1.019 92 3.312
1.335 905 984 79 2.844 955 1.052 96 3.456
1.480 961 1.049 87 3.132 1.017 1.124 107 3.852
1.540 985 1.076 91 3.276 1.043 1.154 111 3.996
1.625 1.018 1.114 96 3.456 1.080 1.197 117 4.212
1.770 1.074 1.179 105 3.780 1.142 1.269 128 4.608
1.850 1.106 1.215 109 3.924 1.176 1.309 133 4.788
2.150 1.223 1.350 127 4.572 1.304 1.459 155 5.580
2.350 1.301 1.439 139 5.004 1.390 1.559 169 6.084
2.495 1.357 1.505 147 5.292 1.452 1.632 180 6.480

(*) Μισθός: Μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών από το 2002 ως τη συνταξιοδότηση.

Ποσά συντάξεων μικτά προ κρατήσεων και προ φόρου.

Επίδομα ακρίβειας ΤΩΡΑ: Ποιοι θα πάρουν τα 250 ευρώ – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΩΝ :ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ- Πότε θα γίνουν – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ

ΑΓΡΟΤΕΣ 2022: Έως 15 Οκτωβρίου έρχονται ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ για χαλάζια – ΟΠΕΚΑ Α21 επίδομα παιδιού πληρωμή δόση

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.