Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ξέσπασαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Κιργιστάν και Τατζικιστάν με πολλούς νεκρούς

Η συνοριοφυλακή του Κιργιστάν έκανε λόγο απόψε για «σφοδρές μάχες» με το γειτονικό Τατζικιστάν, υποστηρίζοντας ότι πρόσθετες δυνάμεις των Τατζίκων και εξοπλισμών μετακινήθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών της κεντρικής Ασίας.

Στην ανακοίνωσή της η συνοριοφυλακή αναφέρει ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να αποκρούουν τις επιθέσεις των Τατζίκων. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για το ποια ξεκίνησε τις συγκρούσεις σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή.

Περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε μια περιοχή στα σύνορα του Κιργιστάν όπου διεξάγονται σκληρές μάχες εναντίον δυνάμεων από το γειτονικό Τατζικιστάν, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος της Κιργιζίας.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής εθνικής ασφάλειας του Κιργιστάν φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ότι οι απώλειες είναι «μεγάλες».

Η κυβέρνηση της Κιργιζίας λέει ότι το Τατζικιστάν ξεκίνησε την ένταση στις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας απρόκλητες επιθέσεις όλμων σε πολλές κατοικημένες περιοχές κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων. Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι ακόμη και το Μπάτκεν, η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, που απέχει 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα, έγινε στόχος οβίδων.

Νωρίτερα σήμερα, οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Κιργίζιος Σαντίρ Τζαπάροφ και ο Τατζίκος Εμομάλι Ραχμόν, είχαν διατάξει τα στρατεύματά τους να «αποσυρθούν» από την περιοχή των συνόρων. Ανακοινώθηκε επίσης ότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια. Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.