Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Νέα αναβολή για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Ταμεία και Εφορία

9

Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία για το πλαίσιο που θα αντικαστήσει το νόμο Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας, καθυστερούν και τη νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», η νέα ρύθμιση θα είναι έκτακτη και θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, αφού από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία τριών μηνών να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν ή όχι.

Προϋποθέσεις. Οι μηνιαίες δόσεις που θα κερδίσουν όσοι καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά:

– Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των οφειλών θα φτάνουν τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
– Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
– Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίσει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
– Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από φόρους, πρόστιμα και τέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι το 2018.
– Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές τους.
– Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
– Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της www.aade.gr
– Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των φορολογουμένων με χρέη στην εφορία θα παραμείνει ανοιχτή για διάστημα τριών μηνών.

Η ρύθμιση στα Ταμεία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 120 μηνιαίες δόσεις. Στόχος είναι η διαδικασία να αρχίσει εντός του Απριλίου και να ενταχθούν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Συνεπώς για οφειλές από 6.000 ευρώ και άνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν χρέη σε 120 δόσεις. Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2018 συνεπώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ως βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

 

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More