Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Μπορεί να επιβιώσει το ευρώ εάν πέσει κάτω από το 1 δολάριο;

Του Marcus Ashworth
Το ευρώ δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνό έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, μπορεί όμως να γίνει ακόμα φθηνότερο. Ο κίνδυνος ξαφνικής διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο οποίος απειλεί να βυθίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε απότομη ύφεση, είναι πολύ αστάθμητος για τους επενδυτές ώστε εκείνοι να στοιχηματίσουν με σιγουριά σε μια ανάκαμψή του σε σύντομο χρόνο.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ουσιαστικά διαφορετικά. Όταν το ευρώ διαπραγματευόταν σε τιμή μικρότερη του ενός δολαρίου στις αρχές του αιώνα, ήταν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του υπαρξιακού κινδύνου ότι το σχέδιο του νέου, κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μπορούσε πράγματι να καταρρεύσει.

Στη συνέχεια, 10 χρόνια αργότερα, η κρίση της ευρωζώνης, ανέδειξε θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των χωρών του πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των περιφερειακών χωρών οι οποίες “ζόριζαν” την ένωση.

Σήμερα, ωστόσο, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει από κοινού μια εξωτερική απειλή και, ενώ ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε αυτήν την κλίμακα δημιουργεί οικονομικό πόνο, πρόκειται για ένα συλλογικό πρόβλημα. Η τελική επίλυση του θα είναι επίσης κοινή.

Σύμφωνα με τον Kit Juckes, υπεύθυνο στρατηγικής νομισμάτων στη Societe Generale, η τιμή του κοινού νομίσματος είναι υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική του αξία σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, επισημαίνει το μέτρο της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκτιμά την εύλογη αξία του κοινού νομίσματος σε 1,45 δολ. ανά ευρώ, πολύ μακριά από την τρέχουσα ισοτιμία στην αγορά, η οποία είναι περίπου 1 ευρώ προς 1,04 δολ. Και, για να χρησιμοποιήσουμε και λίγα λόγια του John Maynard Keynes, τα νομίσματα μπορεί να παραμένουν παράλογα υπερτιμημένα ή υποτιμημένα για παρατεταμένες περιόδους, πέρα ​​και πάνω από τη φερεγγυότητα των περισσότερων επενδυτών σε αυτά.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους το δολάριο είναι τόσο ισχυρό επί του παρόντος – πέρα από το στάτους του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – και επομένως γιατί τα υπόλοιπα νομίσματα του κόσμου – αλλά ιδιαίτερα το ευρώ – είναι τόσο αδύναμα.

Πρώτον, η γεωγραφική εγγύτητα του πολέμου στην Ουκρανία με τη ζώνη του ευρώ. Διαβάστε την συνέχεια.. capital.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.