Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Μην αφήσετε τη κυβέρνηση σας να σας σύρει σε ένα νέο Βιετνάμ

6

Καράκας, 3 Απριλίου 2020

Προς το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής:

Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος παραμένει ακίνητος, προσπαθώντας να ελέγξει μια πανδημία που, χωρίς αμφιβολία, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε αντιμετωπίσει μαζί ως κοινωνία και ως διεθνής κοινότητα. Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπισή της, όπως και η προτεραιότητα του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευτυχώς, στη Βενεζουέλα, μπορέσαμε να βασιστούμε σε ορισμένα πλεονεκτήματα. Λάβαμε πολύ νωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ενίσχυσης των εξετάσεων, βασιζόμενοι στο δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μετράει τους γιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα με αυτό που αποκαλούμε οικογένεια. Βασιζόμαστε επίσης στις ανεκτίμητες οργανώσεις που βασίζονται στην κοινότητα για να βοηθήσουμε στην αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους τομείς. Η αλληλεγγύη της Κούβας, της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και η υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μας επέτρεψαν να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες παρά τις παράνομες κυρώσεις του Donald Trump.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μου σε εσάς σε αυτήν τη σημαντική ιστορική πρόκληση, καθώς και την ανησυχία και τη θλίψη μας για τις συνέπειες της πανδημίας στις ΗΠΑ, έχω επίσης την υποχρέωση να σας ενημερώσω ότι, καθώς ο κόσμος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του COVID-19, η κυβέρνηση Τραμπ, για άλλη μια φορά, καθοδηγώντας τα θεσμικά όργανα προκειμένου να εκπληρώσουν τους εκλογικούς στόχους και βασιζόμενος στο πρόσχημα του πολέμου κατά των ναρκωτικών διέταξε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στην περιοχή μας τα τελευταία 30 χρόνια, με σκοπό να απειλήσει τη Βενεζουέλα και να φέρει στην περιοχή μας μια δαπανηρή, αιματηρή, στρατιωτική σύγκρουση αορίστου χρόνου.

Εν όψει αυτής της χειραγογούμενης πλάνης, στις 26 Μαρτίου, ο William Barr, Γενικός Εισαγγελέας αμφιλεγόμενης ανεξαρτησίας (ο οποίος συνέστησε την εισβολή του Παναμά το 1989 κατά του Noriega και βοήθησε να καλυφθούν οι παρατυπίες του σκανδάλου Ιράν-Κόντρα) υπέβαλε, χωρίς να παρουσιάσει καμία απολύτως απόδειξη, κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών εναντίον μου και εναντίον ανώτερων Αξιωματούχοι του κράτους της Βενεζουέλας, αν και τα δεδομένα από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν ότι, σε αντίθεση με την Κολομβία και την Ονδούρα, δύο από τις συμμαχικές χώρες της Ουάσιγκτον, η Βενεζουέλα δεν είναι χώρα κύριας διαμετακόμισης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Τραμπ δημιουργεί ένα προπέτασμα καπνού για να θολώσει τον αυτοσχέδιο και αλλοπρόσαλλο χειρισμό της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δείχνουν ότι περίπου 240.000 ψυχές θα χαθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την αρχή, ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία του και μάλιστα το αρνήθηκε, όπως έκανε και με την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώνεται απλώς επειδή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τους πόρους, δεν είναι πρόθυμος να μεταμορφώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για να δώσει προτεραιότητα στην πλήρη περίθαλψη του πληθυσμού αντί για των κερδοσκοπικών ιδιωτικών φαρμάκων, ασφαλιστικων εταιρειών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Εμείς στη Βενεζουέλα δεν θέλουμε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή μας. Θέλουμε αδελφικές σχέσεις συνεργασίας, ισοτιμίας και σεβασμού.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις απειλές πολέμου, ούτε τα οδοφράγματα, ούτε μπορούμε να δεχθούμε την πρόθεση εγκαθίδρυσης μιας διεθνούς κηδεμονίας η οποία παραβιάζει την κυριαρχία μας και καταστρέφει την πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο στον ειλικρινή πολιτικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και ενός μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που επιθυμεί πολιτικές λύσεις και όχι πολέμους για το πετρέλαιο.

Βάσει των ανωτέρω, καλώ τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει αυτήν την τρέλα, να καταστήσει υπόλογους τους αξιωματούχους σας και να τους αναγκάσει να εστιάσουν την προσοχή και τους πόρους τους στην επείγουσα αντιμετώπιση της πανδημίας. Ζητώ επίσης, μαζί με το τέλος των στρατιωτικών απειλών, το τέλος των παράνομων κυρώσεων και του αποκλεισμού που περιορίζουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικά αγαθά που είναι τόσο αναγκαία για τη χώρα σήμερα. Σας ζητώ ολόψυχα να μην επιτρέψετε στη χώρα σας να συρθεί για άλλη μια φορά σε μια ατέρμονη σύγκρουση, σε ένα άλλο Βιετνάμ, σε ένα άλλο Ιράκ, αλλά αυτή τη φορά, πιο κοντά στην πατρίδα σας.

Οι λαοί των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο τα ψέματά τους θέλουν να πιστέψουμε. Είμαστε λαοί που αναζητούν μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και στοργική κοινωνία. Ας μην αφήσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντα των λίγων να τυφλωθούν από τη φιλοδοξία να μας διαλύσουν. Εμείς, όπως είπε κάποτε ο ηγέτης μας Ούγκο Τσάβες, μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο. Το όνειρο του Martin Luther King είναι επίσης το όνειρο της Βενεζουέλας και της επαναστατικής της κυβέρνησης. Σας προσκαλώ να παλέψετε μαζί για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο.

Όχι σε πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βενεζουέλας.

Όχι άλλες εγκληματικές κυρώσεις

Θέλουμε ειρήνη

Νικολάς Μαδούρο Μόρος

Πρόεδρος της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More